Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Per-Henrik Nilssons jobb innehåller en svår uppgift – att berätta för vissa patienter att deras liv inte går att rädda. Foto: Keith Foster/SVT

Tre frågor om: Kronobergsmodellen och samtal i livets slutskede

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Kronobergsmodellen används nu överallt i Sverige för att ge stöd till de som får höra det svåraste beskedet av alla – det som handlar om livets slut.

– Det handlar om en samtalsguide för vårdpersonal där vi erbjuder patienten och närstående samtal om det som är viktigt för dem, säger projektledaren Anna Sandgren.

Metoden användes först av Adriane labs i Boston, USA, men sedan några år tillbaka har den utvecklats tillsammans med Palliativt centrum vid Linnéuniversitet i Växjö, därav namnet Kronobergsmodellen.

Nu har den spritts till bland annat Storbritannien, Portugal och Spanien och teamet i Växjö arbetar med en ny version som ska vara klar till nästa år.

Oftast handlar det om en patient som får besked om att deras liv inte går att rädda, men det kan också gälla andra sorts chockerande besked som stundande blindhet eller amputering.

Den vanligaste frågan

Guiden Samtal vid allvarlig sjukdom föreslår ett antal frågor som till exempel ”Vad är viktigt för dig just nu?” och ”Finns det någon vård som du inte vill ha?”.

– Hur blir det nu?, är den vanligaste frågan jag får, säger Per-Henrik Nilsson, överläkare på Växjös centrallasarett.

Han säger också att ibland blir frågan mer explicit: Hur lång tid har jag kvar?

– Ett utav de svåraste samtalen jag haft var med en familjefar vars småbarn lekte på golvet medan vi pratade. Det är klart det blir lite lättare med en 86-åring som känner att hen har haft ett bra liv, säger Per-Henrik Nilsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledare för palliativt centrum hos LNU, Anna Sandgren, menar att Kronobergsmodellen hjälper vårdpersonalen att berätta om svåra saker. Hör henne i klippet ovan. Foto: Keith Foster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.