Region Kalmar län höjer priserna för färdtjänst och sjukresor. Många äldre är missnöjda med chockhöjningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mona Ågren fruktar att hennes resekostnader blir dubbelt så höga på grund av regionens nya prissättningsmodell för färdtjänstresor. ”Att lägga omkring två tusen kronor på färdtjänst med en pension på 10 300 kronor blir så klart mycket tufft”, säger hon. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Trippla påslag på färdtjänst i Kalmar län – Monas resa till sjukgymnasten blir dubbelt så dyr

Publicerad

Mona Ågren bor utanför Vimmerby och priset på hennes resa till sjukgymnasten dubblades över en natt. KLT:s nya prissättningsmodell för färdtjänst väcker missnöje bland äldre som är helt beroende av servicen.

Den första januari infördes nya priser för färdtjänsten i Kalmar län. Förutom en höjning av grundtaxan med 20 procent har tre nya påslag införts.

– Förut har det kostat 58 kronor enkelt men efter första januari kostar det 108 kronor enkelt, säger Mona Ågren utanför Vimmerby.

Tre nya påslag

Vill man resa mellan klockan 7-9 eller 14-16 höjs priset med 20 procent. Går resan utanför kommungränsen gäller ett påslag på ytterligare 50 procent, och bokas resan samma dag kommer ett tredje påslag med 50 procent.

Ekonomi i balans

KLT menar att höjningen är nödvändig för att kunna uppnå en hållbar ekonomi. Regionråd Peter Vretlund (S) är nöjd med den nya prissättningsmodellen.

– De får en avgiftshöjning för att upprätthålla en hög servicenivå som jag tycker är jätteviktig, och det är jag nöjd med, säger han.

Höjda priser för färdtjänst men lägre priser för månads- och årskort i kollektivtrafiken, hur motiverar du det?

Vi vill locka till oss fler resenärer för att få in större intäkter till verksamheten, något som skulle vara positivt även för färdtjänsten, säger han.

Regionråd Peter Vretlund (S) säger sig vara nöjd med att kunna bibehålla en hög servicenivå inom färdtjänsten tack vare stora prishöjningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionråd Peter Vretlund (S) är nöjd med att kunna behålla nuvarande servicenivå tack vare höjningen. Pensionärerna Britta Berter, Mona Ågren och Svea Gustavsson i Vimmerby är däremot oroliga för att inte ha råd att resa lika mycket som förr. ”Man kommer att bli mer isolerad”, säger Svea Gustavsson. Foto: Ricardo Garcia/SVT

”Kommer att resa mindre”

Mona Ågren, som har en pension på 10 000 kronor i månaden, kommer inte att åka mellan 7-9 på morgonen längre men hon slipper inte kommungränspåslaget då hennes sjukgymnast finns i Hultsfreds kommun.

– Dit åker jag en gång i veckan och dessutom brukar jag åka till stan för att träna tre gånger i veckan för att hålla mig frisk. Men med en pension på 10 300 kronor i månaden måste man tänka om det är värt att resa så mycket, tyvärr, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.