Sedan nyårsnatten för två år sedan, när 33 kvinnor anmälde att de blivit sexuellt trakasserade, har Kalmar kommun tillsammans med polisen och lokala aktörer arbetat för att öka tryggheten i Kalmars stadskärna.
Bland annat har man klippt ner buskage, startat nattvandningar, ökat polis- och vaktnärvaron och bytt ut belysningen på flera håll.
Oförändrad trygghet
Men trots åtgärderna visar polisens senaste trygghetsmätningar inte att folk känner sig tryggare i centrala Kalmar nu än för några år sedan. Siffrorna är nästan oförändrade enligt polisen.
– Vi försöker vara ute så mycket som möjligt och är så klart öppna för synpunkter som kan lämnas till oss på andra sätt än via trygghetsmätningarna, säger kommunpolis Lotta Petersson.
”Tycker det är bra och tryggt”
Enligt henne kan de oförändrade siffrorna bero på att bara det bara är de som har sin bostad i Kalmars stadskärna som tillfrågats i undersökningen, fastän det är många fler än så som rör sig i området.
– Egentligen skulle man ju vilja ställa den frågan till de som kommer hit och är på Larmtorget, men som inte är boende här.
För i det stora hela tror Lotta Petersson ändå att de flesta som rör sig i centrala Kalmar känner sig trygga.
– Min upplevelse är att man tycker att det är tryggt och bra i Kalmar. Vi har låg utsatthet för brott och jag tror att det är där någonstans vi ska se på det och inte förstora någonting.