Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare, Region Kalmar län, mässling

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin berättar om åtgärder som ska vidtas vid misstänkt smitta. Foto: Janet de Kriek/SVT

Två fall av mässling i Kalmar län: De första på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren uppmanar nu till skärpt uppmärksamhet efter att den mycket smittsamma sjukdomen hittats i Kalmar län.

Två fall av mässling har diagnosticerats i Kalmar län under förra veckan. Det är de första fallen på tio år i Kalmar län.

– Vi har påbörjat en smittspårning och kartläggning och försökt identifiera de personer som har varit utsatta för smitta. Det kan vara personer ute i samhället, personer som har suttit i samma väntrum, medarbetare inom vården eller liknande, så det är ett väldigt omfattade arbete som vi nu har påbörjat, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare på Region Kalmar län.

Sök inte akutvård

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns och det räcker med att vara i samma rum som en smittad för att få sjukdomen om man saknar skydd.

– I dagsläget är det isolerade fall som har koppling till varandra. Det finns ingen anledning för allmänheten att vara orolig, däremot är det viktigt att komma ihåg att mässlingen finns och det är just nu höga nummer i Europa, säger Lisa Labbé Sandelin.

Enligt Region Kalmar bör en person med misstänkt mässling undvika allmänna transportmedel och väntrum. Man uppmanas också att inte söka akutvård utan i stället kontakta 1177.

De första symtomen på mässling brukar vara torrhosta, irriterande och röda ögon, och det välkända utslaget brukar komma efter några dagar.

Hör mer från smittskyddsläkaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.