Ukrainska flyktingar får stöd i nytt projekt i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Nystartade projektet Kronoberg cares får elva miljoner kronor för att ge ukrainare samma möjligheter som andra flyktingar att få stöd och hjälp att komma ut på arbetsmarknaden.

Projektenhet Kronoberg har precis fått finansiering på elva miljoner från Rådet för Europeiska socialfonden (EFS-rådet) för en satsning på ukrainska flyktingar.

– Vi har sett att massflyktsdirektivet begränsar möjligheterna att ge stöd. Vi ville göra lite mer och har sökt de här medlen för att kunna erbjuda det stöd som andra flyktingar har, men inte de från Ukraina enligt direktivet, säger Rizana Talic, chef på förvaltningen arbete och välfärd.

Individuellt flyktingstöd

Kommunerna som är del i projektet är Alvesta, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö och Älmhult. Här bor i dagsläget omkring 400 personer som omfattas av massflyktsdirektivet och är minst 18 år och tillhör målgruppen.

Det handlar om att ge individuellt stöd, bland annat svenska för invandrare men också kompetensmatchning och kartläggning som behövs för att bli en del av samhället.

– Vi har ett enormt kompetensbehov och har sett att de här flyktingarna inte kommit ut på arbetsmarknaden som vi kanske förväntat oss.

Självförsörjning målet

De första deltagarna kommer in i projektet under november månad, därefter pågår satsningen till 30 september 2023.

– Målet är att så många som möjligt ska komma ut i arbetslivet och bli självförsörjande, men vi har inte satt några siffror.

KLIPP: Tre frågor om massflyktsdirektivet

Det här är massflyktsdirektivet

Antogs av EU 2001 för att kunna användas vid stora flyktingströmmar.

Aktiverades för första gången 4 mars 2022.

Gäller ukrainska medborgare som varit bosatta i landet före 24 februari 2022, eller har uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina, eller familjemedlemmar till de två ovanstående.

Personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan närsomhelst också ansöka om asyl.

LMA, lagen om mottagande av asylsökande gäller.

Källor: Regeringen, Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.