• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En delad bild med tre sektioner: till vänster, en person med en grå himmel i bakgrunden; i mitten, en rad färgglada tändare i röd, gul och grön; till höger, en person i mörk jacka med en bakgrund av byggnader och himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Althea och Edith vittnar båda om att många ungdomar i deras ålder laddar ner falska id:n för att kunna köpa snus, vapes och energidrycker. Foto: SVT

Unga laddar ner falska legitimationer digitalt – köper snus och vapes

Publicerad

Minderåriga använder falska digitala id:n för att kunna köpa bland annat vapes och snus. Nu larmar polisen och tobaksbutiker har börjat säga nej till digitala legitimationer.

– Jag känner till det men skulle aldrig göra det själv. Det känns dumt med tanke på hälsoriskerna, säger Althea Bergenheim Medaglia från Kalmar.

Ett falskt id är lätt att få tag på online och sparas ner direkt i mobilen. Legitimationen går att kontrollera, men på en tobaksbutik i centrala Kalmar har man tagit det säkra före det osäkra.

– Vi nekar den som kommer med digitalt id att köpa om det finns minsta tvekan om ålder. Det är jättesvårt att säga hur gammal någon är, säger Thomas Arvidsson, butiksägare.

En kvinna i en beige fleecejacka står framför en modern byggnad och pratar. I bakgrunden syns en grön växt och en dörr. Hon håller en mikrofon, som tyder på att hon är i en intervjusituation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellen Lindberg, kurator på Torskolan i Torsås, är bekymrad över att många unga använder falska digitala id. Foto: SVT

”Skyldiga att ta ansvar”

I Torsås har kommunen tillsammans med polisen gått ut och varnat vårdnadshavare för fenomenet.

– Vi ville att vårdnadshavarna skulle få upp ögonen för det här. Ger man en telefon till sin ungdom är man också skyldig att ta ansvar för vad som sker även på den plattformen, säger Ellen Lindberg, skolkurator på Torskolan i Torsås.

I videon nedan förklarar polisen om hur du ser om ditt barn har en falsk legitimation.

En person visar en digital legitimation på en mobiltelefon med en QR-kod. Till höger syns en polisofficer i uniform med namnskylt. Bakgrunden är grön och suddig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser du om den digitala legitimationen är fejk. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.