Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står bakom krisberedskapsveckan. Foto: TT

Hel vecka om krisberedskap i Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om landet drabbas av ett längre strömavbrott? Om Sverige blir indraget i en militär konflikt? Hur klarar vi oss mot torka och skogsbränder? Detta är frågor som tas upp under årets krisberedskapsvecka.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som står bakom krisberedskapsveckan, som arrangeras för tredje året i rad.

I Kalmar och Kronobergs län är samtliga kommuner, förutom Mörbylånga, med under veckan. Många frivilligorganisationer som Civilförsvaret, Hemvärnet, Röda korset och Försvarsutbildarna deltar med föreläsningar och utbildningar under veckan.

Vänder sig till unga

I Växjö kommer kommunens medarbetare att gå på en föreläsning om preppning. I Kalmar ordnar kommunen bland annat en utställning om krisberedskap på stadsbiblioteket.

Nytt för i år är en kampanj som vänder sig till unga i åldrarna 13 till 19 år, som kallas ”fiction vs reality”. Där visas ungdomarna en katastroffilm som följs av ett föredrag av en krisberedskapsansvarig om vad en kris innebär, men också vad privatpersoner kan göra för att skydda sig.

– Ju bättre förståelse de har för vad som kan hända och kunskap om hur man bör agera, desto bättre kommer även de att kunna hantera en svår påfrestning, säger Christina Andersson, ansvarig för kampanjen vid MSB, i ett pressmeddelande.

Vill få fler att reflektera

Det övergripande målet med krisberedskapsveckan är en uppföljning av förra året, då broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” delades ut till svenska hushåll. MSB vill se att fler privatpersoner reflekterar över sin beredskap inför en kris, att fler bunkrar upp med mat och vatten hemma samt att utveckla den lokala kriskommunikationen.

Det här förväntar sig MSB av dig i en krissituation

I broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, finns bland annat dessa tips på vad man kan ha hemma för att klara sig ifall en samhällskris uppstår:

– Vatten (räkna med minst tre liter per dygn på en vuxen). Ha även flaskor och dunkar i reserv.

– Konserver, bröd med lång hållbarhet, ris, potatis, ägg, pålägg på tub, kaffe. Riktlinjen är hållbar mat som kan tillagas snabbt.

– Filtar, liggunderlag, sovsäckar, stearin- och värmeljus, tändstickor.

– Spritkök, ficklampa, batterier.

– Radio som drivs på batterier, kontanter i mindre valörer, mediciner, drivmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.