Charlotte Hommerstad är språkvetare på Linnéuniversitetet och en av dem som håller i studien. Hon fick bröstcancer för sju år sedan. Foto: Altaf Qadri/Karin Ahlgren

Unik studie: cancersjukas bloggar kan ge bättre patientstöd

Uppdaterad
Publicerad

Sen ett år tillbaka pågår en unik studie på Linnéuniversitetet där hundratals bloggar skrivna av cancerpatienter på sikt ska ge en bättre vård i form av patientstöd.

Det är stora ord och starka ord som många cancerpatienter använder sig av. Många beskriver sin tillvaro som en kamp och orden som ofta återkommer i de hundratals bloggar som ingår i studien är: kamp, krig, vinna, kämpa.

Charlotte Hommerberg är språkvetare på Linnéuniversitetet och en av dem som håller i studien. Hon fick bröstcancer för sju år sedan.

– Det öppnade en helt ny värld för mig, säger hon.

Kamporden stärker de sjuka

Charlotte Hommerberg berättar att hon just då befann sig i slutfasen av hennes doktorsavhandling i språkvetenskap.

– Och det där med språket slog mig väldigt starkt när jag gick igenom den där svåra krisen som det ju är att få en cancerdiagnos.

Där föddes tanken på ämnet och sen har det grott i flera år.

Charlotte säger att för en del personer är de starka kamporden bra, de hjälper och stöttar och kan bidra till att personen känner sig mindre hjälplös.

Mirakulösa berättelser om tillfriskning

Men för andra, som känner att de har kämpat men där sjukdomen blivit kronisk eller spritt sig, så säger Charlotte att det finns en risk att personen tar på sig skulden själv.

– Att man känner att man inte kämpat tillräckligt bra, att det är mitt fel, i stället för att tänka att i mitt fall hjälpte inte behandlingarna, de behandlingar jag fick var inte tillräckligt dugliga, säger hon.

För Charlotte anser att tanken på kamp när det handlar om cancer hänger kvar från förra seklet när behandlingsmetoderna och kunskapen om cancer inte var lika bra.

– Och så läser vi ju sådana här sensationella berättelser om cancerpatienter som har tillfrisknat på mirakulösa sätt.

Vill ge vården ett nytt språk

– Det finns någon slags nedärvd uppfattning om att man ska kunna kriga mot den, och det hänger med i språket än idag, trots att det kommit så många nya behandlingsmetoder som verkligen kan skapa bättre livskvalitet och förlänga livet.

Charlotte berättar om sina bröstcancerkompisar från tiden när hon själv fick behandling och säger att hade de kunnat kämpa sig friska så hade de varit friskare än henne idag.

Studien har pågått sen förra året och ska vara klar nästa år. Och syftet med den är att ge vårdpersonalen ett nytt redskap för att de ska kunna prata med och stötta sin patienter genom att förstå än mer hur patienterna känner det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.