Robin är vårdare på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och testar här VR-tekniken som kommer att anvädas för att behandla aggression hos patienter. Foto: SVT

Unik metod: Patienter lär sig tygla vreden med VR-glasögon

Uppdaterad
Publicerad

Rättspsykiatriska kliniken i Växjö ska nu testa en världsunik holländsk metod för att behandla aggression med virtual reality.

– Det återstår att se hur den här metoden fungerar. Men i dag finns det ingen bra metod som har visat sig ha bra evidens för att behandla aggression, säger Märta Wallinius som kommer att leda forskningsprojektet på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Patienten ställer frivilligt upp på att i en virtuell miljö träna på att hantera  sin aggression vid olika typer av provokationer. Scenariet kan skräddarsys efter tidigare erfarenheter, som till exempel en konfrontation med en ordningsvakt.

Växjö

– Nu kan vi träna på situationer som vi aldrig tidigare kunnat återskapa inne på kliniken. Förhoppningsvis kommer vi kunna ge patienterna verktyg till att hantera situationer utanför kliniken, säger Märta Wallinius.

Puls och svett mäts

Ett behandlingstillfälle är tänkt att vara i en timme och samtidigt mäts patientens puls och svettningar. Den virtuella miljön kan avbrytas för diskussion och utvärdering.

– En del av våra patienter har svårt att själva identifiera när aggression börjar byggas upp. Då kan vi med hjälp av pulsmätningen pausa en händelse och be patienten att utvärdera situationen, säger Märta Wallinius.

Behandlingsmetoden har testats i Holland under två år och är baserad på en etablerad psykologisk teori om aggression, Social Information Processing Theory. Den handlar om hur aggressivitet utvecklas med start i upplevelser i barn och ungdomsåren. 

”Patienter entusiastiska”

– Vi har inte fått det slutliga forskningsresultatet än men när vi intervjuat patienter är de väldigt entusiastiska över den realistiska upplevelsen och den träning rollspelet ger dem, säger Stéphanie Klein Tuente som varit med och tagit fram metoden.

Nästa år kan pilotstudien vara igång i Växjö. Om resultaten blir positiva är målet att sprida metoden till andra rättspsykiatriska kliniker i Sverige.

– Vi vill utveckla evidensbasen för svensk rättspsykiatrisk vård. Helt enkelt kunna ge bättre vård till våra patienter, säger Märta Wallinius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet