Foto: Växjö kommun

Unikt samarbete mellan räddningstjänsterna i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Kronobergs fem räddningstjänster får snart ett gemensamt inre befäl vid ett inkommande larm. ”Här blir de en kvalificerad medarbetare som fördela styrkorna och gör bedömningar från sin professionalitet för att använda resurserna på rätt sätt” säger Jörgen Gertsson förbundschef vid Värends räddningstjänst.

Från och med den första maj ska införandet av ett gemensamt inre befäl införas.

– Vi kommer att växla upp efter hand men inledningsvis arbetar befälet dagtid, men vid vid behov kan det bli andra tider även nu. Från 2020 ska det utvidgas och vara dygnet runt, säger Jörgen Gertsson.

Effektivare räddningsarbete

I dag är det SOS Alarm som tar emot larmen och fördelar styrkorna. Men för att effektivisera det arbetet tillsätter nu räddningstjänsten en egen resurs.

– Här blir det en person med medhörning och en kvalificerad medarbetare som fördelar styrkorna och gör bedömningar och från sin professionalitet för att använda resurserna på rätt sätt.

Unikt samarbete

Sedan drygt två år tillbaka pågår räddningstjänstsamverkan inom Kronobergs fem räddningstjänster genom föreningen Räddsam Kronoberg. Ett arbete som gjort att räddningstjänsterna i länet byggt upp en gemensam bas.

– Den stora förändringen jag märker är ju samverkan och samutnyttjande av resurser. Från att ha varit egna räddningstjänster har vi i dag gemensamma utbildningar och räddningsinsatser och ett gemensamt reglemente, säger Jörgen Gertsson och fortsätter:

– Om en station i en annan kommun är närmare vid ett larm så skickas alltid den som är närmast. Vi bygger styrkor tillsammans. Vi är nog nästan det enda länet som har dynamisk resurshantering, säger Jörgen Gertsson.

Vad innebär det här samarbetet?

– Att vi pratar samma språk, vi är utbildade på samma sätt och ledare från vilken av våra räddningstjänster som helst kan leda vilken styrka som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.