Prototypen, som i forskningsmodulen ska gå på el, ska drivas i fem år med start 2024, och är planerad att uppföras på OKG:s område vid Simpevarp utanför Oskarshamn.
Tekniken man ska testa är att använda smält bly istället för vatten för att kyla kärnbränslet inne i reaktorn. En teknik som enligt forskarna kan producera upp till 50 procent mer el då man kan nå högre temperaturer inne i reaktorn. Dessutom ger tekniken mindre radioaktivt avfall och är säkrare, menar forskarna:
– Bly har en väldigt bra möjlighet att ge så kallad passiv kylning. Har man en liknande situation som den i Fukushima, där yttre omständigheter stänger av kärnkraftverket ska det inte kunna ske en härdsmälta eftersom man har en naturlig cirkulation i bly som för bort värmen, säger Pär Olsson, professor i kärnenergiteknik på KTH, och den som leder forskningsprojektet till SVT.
Det går dock inte att fylla en normalstor kärnkraftsreaktor med så mycket bly, utan tekniken förutsätter istället många små reaktorer.
Energimyndigheten beviljar anslag
Ansökan om att få bygga en sådan testanläggning i Oskarshamn är inskickad till Energimyndigheten som också beviljar anslag för forskningsprojekt. Totalt beräknas testanläggningen kosta 250 miljoner kronor, och man har ansökt att få hälften finansierat av myndigheten.
– Genom att inleda arbetet i god tid skapar vi handlingsfrihet längre fram, både för oss själva och för Sverige som land. Givet den korta tidsperiod som återstår tills vi ska ha uppnått netto noll-utsläpp i Sverige är det viktigt att vi inte stänger några dörrar. I det ingår att politiker och myndigheter även stöttar utvecklingen av ny kärnkraft, säger Johan Svenningsson, vd på Uniper Sverige i ett pressmeddelande.