• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Wånehed, tf VA-chef på Uppvidinge kommun förklarar i klippet hur de ska klara de nya gränsvärdena. Foto: SVT/Clary Kroon

Dricksvattnet i Uppvidinge klarar inte nya gränsvärden för PFAS

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge är en av flera kommuner i landet som inte kommer klara de nya gränsvärdena för PFAS i dricksvattnet när det kommer nya föreskrifter. De måste nu hitta metoder för klara kraven, och en skulle kunna vara att späda ut det förorenade vattnet.

– PFAS har uppmärksammats under den senaste tiden och det var inte så länge sedan vi fick reda på att det skulle bli nya regler, säger Christer Wånehed, tillförordnad VA-chef på Uppvidinge kommun. 

Det rättsfall som fått störst uppmärksamhet är det där över 160 personer stämde Ronneby kommun i Blekinge för att dricksvattnet var förgiftat med PFAS. Ärendet gick hela vägen till Högsta domstolen som i december 2023 gav de klagande rätt.

Få kommuner har provtagit

Det är bara en av tre kommuner i landet som gjort analyser av PFAS i dricksvatten, det visar en enkät som Livsmedelsverket gjorde 2020. När enkäten gjordes fanns inga PFAS-halter över åtgärdsgränserna, men när gränsvärdena för PFAS sänks vid årsskiftet, kommer inte alla att klara dem. 

PFAS4-gränsen kommer sänkas från 90 till 4 nanogram per liter vatten. Bland kommunerna som mätt i Kronoberg och Kalmar län är det Ljungby, Västervik, Växjö och Uppvidinge som inte klarar den gränsen.

I Uppvidinge kommun mättes 10,3 ng/l vatten av PFAS4 upp under 2019. De har nu i veckan gjort nya provtagningar och väntar på analyssvar. 

– Där vi har högst värden är Lenhovda och Åseda, säger Christer Wånehed.

Kan späda ut det förorenade vattnet 

Eftersom PFAS är ett nytt ämne som ingår i de nya reglerna som börjar gälla vid årsskiftet, så finns en övergångsperiod. Det innebär att kommunerna får fram till den 1 januari 2026 på sig att göra åtgärder. 

– En åtgärd kan vara att borra nya vattenbrunnar och är PFAS-värden lägre där så kan vi späda ut vattnet i de befintliga anläggningarna, säger Christer Wånehed, tf VA-chef i Uppvidinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.