– PFAS har uppmärksammats under den senaste tiden och det var inte så länge sedan vi fick reda på att det skulle bli nya regler, säger Christer Wånehed, tillförordnad VA-chef på Uppvidinge kommun.
Det rättsfall som fått störst uppmärksamhet är det där över 160 personer stämde Ronneby kommun i Blekinge för att dricksvattnet var förgiftat med PFAS. Ärendet gick hela vägen till Högsta domstolen som i december 2023 gav de klagande rätt.
Få kommuner har provtagit
Det är bara en av tre kommuner i landet som gjort analyser av PFAS i dricksvatten, det visar en enkät som Livsmedelsverket gjorde 2020. När enkäten gjordes fanns inga PFAS-halter över åtgärdsgränserna, men när gränsvärdena för PFAS sänks vid årsskiftet, kommer inte alla att klara dem.
PFAS4-gränsen kommer sänkas från 90 till 4 nanogram per liter vatten. Bland kommunerna som mätt i Kronoberg och Kalmar län är det Ljungby, Västervik, Växjö och Uppvidinge som inte klarar den gränsen.
I Uppvidinge kommun mättes 10,3 ng/l vatten av PFAS4 upp under 2019. De har nu i veckan gjort nya provtagningar och väntar på analyssvar.
– Där vi har högst värden är Lenhovda och Åseda, säger Christer Wånehed.
Kan späda ut det förorenade vattnet
Eftersom PFAS är ett nytt ämne som ingår i de nya reglerna som börjar gälla vid årsskiftet, så finns en övergångsperiod. Det innebär att kommunerna får fram till den 1 januari 2026 på sig att göra åtgärder.
– En åtgärd kan vara att borra nya vattenbrunnar och är PFAS-värden lägre där så kan vi späda ut vattnet i de befintliga anläggningarna, säger Christer Wånehed, tf VA-chef i Uppvidinge.