I veckan har det norska energibolaget Cloudberry haft samrådsmöten i Byxelkrok, Figeholm och Oskarshamn där de informerat närboende om planerna på att bygga upp emot 98 vindkraftverk i Kalmarsund.
Men Cloudberry avstod den här gången från att presentera något förslag på hur de närboende ska kompenseras ekonomiskt.
– Normalt när vi bygger så bildar vi en stiftelse med pengar, som går tillbaka till lokalsamhället. Nu vågar vi inte göra det eftersom det kommer nya regler, säger Daniel Kulin, projektledare för Simpevarp havsvindpark.
Nya ersättningar för de som bor nära
Regeringen föreslog på torsdagen att de som bor inom en viss radie kan få gratis el och ersättning av bolagen. Men också att de ska få rätt att lösa in sina fastigheter till det marknadsvärde som skulle ha gällt om vindkraften inte byggts.
Däremot kom det inget förslag till att begränsa kommunernas vetorätt, som använts flitigt av de småländska kommunerna. En rapport som SVT tagit del av visade att svenska kommuner stoppade 78 procent av ansökningarna 2021. I Småland har bland annat Hultsfred, Västervik. Uppvidinge, Ljungby, Tingsryd, Nybro, Kalmar och Växjö använt sitt veto och sagt nej till vindkraft.
I det planerade projektet Simpevarp havsvindpark har Oskarhamns och Borgholms kommuner vetorätt.
Kan leda till dyrare elräkningar
Men regeringen lägger alltså inga förslag om varken vetorätten eller ersättning till kommunerna. Utredaren Ulrika Liljeberg slutsats är att det skulle behövas en skatt, men att det inte har ingått i regeringsuppdraget och kan därför inte föreslås.
Daniel Kulin, projektledare för Simpevarps havsvindpark, säger att de ökade ersättningarna som bolagen nu komma att betala kommer att hamna hos konsumenterna.
– Pengarna måste in någonstans ifrån. Det kommer bli från folks elräkningar och kan leda till en debatt om att Sverige får ännu högre elräkningar.