Vakt på fängelset i Västervik misstänks ha smugglat till intagna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en internutredning från Kriminalvården misstänks en kriminalvårdare ha smugglat in föremål till intagna.

Enligt Expressen, som tagit del av internutredningen, är den misstänkte en person som jobbat länge på anstalten i Västervik och som haft en nära relation till de intagna.

Det var när en lampa i en intagens rum hängde snett som anstalten fattade misstankar om att något gömts i lamphållaren. Där hittades mycket riktigt en mobiltelefon och ett sim-kort. Då genomsöktes hela avdelningen, och ytterligare två telefoner hittades.

Övervakningsbilder visar att föremål lämnas över

Efter att övervakningskameror granskats visade det sig att den misstänkte kriminalvårdaren, vid två tillfällen lämnat över föremål till den intagne som hade telefonen i sitt rum.

Det är dock inte helt klarlagt att det var just en telefon som kriminalvårdaren lämnade över. Däremot slår utredningen fast att han lämnat laddare till mobiltelefoner till intagna.

Kort efter att internutredningen blev klar valde kriminalvårdaren att säga upp sig på eget initiativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.