Var tredje ungdom mellan 10 och 16 år uppger att de har blivit kränkta via nätet eller mobilen. Det handlar om taskiga kommentarer, elaka sms eller att de känt sig utanför. Mest utsatta är tjejer mellan 13 och 16 år, där över hälften uppger att de blivit kränkta. Siffrorna kommer från organisationen Friends årliga undersökning om ungas vanor på nätet.
– Det finns en stor kunskapsbrist om reglerna för vad man får skriva på nätet, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt och grundare av Institutet för juridik och internet.
Gratis juridisk hjälp
Tillsammans med juridikstuderande hjälper han unga som utsatts för kränkningar på nätet. Under ett och ett halvt år har de hjälpt ett hundratal ungdomar med råd och gratis juridisk hjälp.
– Det finns två rättsliga vägar att gå, om åklagare väljer att inte åtala, kan man väcka talan själv. Då ansöker man om stämning och kräver skadestånd. Det är egentligen bästa tipset, eftersom det är lägre bevisbörda i ett sådant mål, säger Mårten Schulz.
– I brottmål är bevisbördan högre och många kommer undan genom att säga att de har lämnat sin dator eller lånat ut sin mobiltelefon och att någon annan skrivit de kränkande kommentarerna.
Så här gör du om du blir utsatt
Om du har blivit utsatt för allvarligt näthat bör du först kontakta polisen. Du bör också på en gång försöka säkra bevisning genom att ta skärmdumpar, eller ett fotografi, som visar den kränkande uppgiften.
Det är också bra om du, efter att du tagit en skärmdump eller ett fotografi låter någon annan se den kränkande uppgiften genom att skicka en länk eller liknande.
Om det blir rättegång kan kompisen vittna om att skärmdumpen eller fotografiet inte är manipulerat utan att det överensstämmer med verkligheten.
Källa: Institutet för juridik och internet