Ute på stan syns många äldre fika på uteserveringar och promenera tillsammans. Och det är just utomhus som de väljer att umgås nu när de beordrats att isolera sig. De digitala kanaler som de yngre generationerna använder för sina sociala kontakter, är inte lika ofta ett alternativ för äldre.
Forskning visar att var femte person över 65 saknar apparater med internetuppkoppling. I gruppen över 75 är det var tredje person.
De över 75 år särskilt utsatta
– De kan inte surfa, de kan inte vara med i några skypemöten eller zoommöten och de är inte med i några sociala nätverksmedier och så vidare. Sen är det ju viktigt nu i coronans tid att de som är särskilt utsatta är de över 75, och de är kanske extra försiktiga, säger Dino Viscovi, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap på Linnéuniversitetet i Växjö.
Bodil Fager Bergqvist är ordförande i sitt PRO-distrikt och hon funderar mycket på hur de som ännu inte lärt sig att umgås via nätet ska slippa sitta ensamma.
– Risken är att det är väldigt många som blir helt isolerade. De vågar inte gå ut och handla, de vågar ingenting, säger hon.
Varannan behöver hjälp av närstående
Flera av PRO:s lokala föreningar jobbar med sms-listor och ringkedjor för att nå ut eftersom det är en kommunikationsväg som de flesta behärskar. Men att ha fysisk kontakt med barn och barnbarn, som enligt forskningen är de som brukar hjälpa äldre med tekniken, är inget alternativ just nu.
– Ja, det är en hake. Vi vet att varannan äldre behöver sina barn eller barnbarn för att få hjälp med sin teknik, säger Dino Viscovi.
I klippet ovan kan du höra mer om hur coronaviruset dessutom ställer till det för kurser som kunde ha hjälpt äldre med tekniken.