I början av 2019 larmar både ambulanspersonal och en anonym tipsare om missförhållanden på ett privat vård- och omsorgsboende i Tingsryds kommun. Det leder till att Ivo granskar boendet och hittar en stor mängd brister.
– Det är uppenbart att den vård och omsorg som har bedrivits på det här boendet har varit uppenbart otrygg, säger Lars Rahm.
”Nedpinkad i säng”
Men redan under 2015 upptäcktes brister i verksamheten när Ivo granskade boendet, som har plats för 26 omsorgstagare.
”Trolig vanvård då patient ligger fullständigt nedpinkad i säng. Misstanke om dåligt socialt omhändertagande under en längre tid. Avföring låg även bakom sängen. Vårdare på plats ber oss att ej föra detta vidare”, står det i Ivo-anmälan från 2015.
Men när Ivo gör en inspektion ser de ingen vanvård. Däremot ser de brister i tillämpningen av lex Sarah, lagen om att missförhållanden ska anmälas. Även Apoteket gör en granskning under 2015 och konstaterar brister i läkemedelshanteringen.
Trots det avslutar Ivo sin utredning våren 2016 efter att ha gett ”omfattande instruktioner till huvudmannen”, och att de ansvariga på boendet har redovisat ett antal åtgärder.
Följde inte upp
Men ambulanspersonalen reagerar på att verksamheten blir sämre under åren efter inspektionen 2015. Det kommer även in tips till Ivo om fler missförhållanden.
– De senare åren har det märkts en försämring av boendet, både när det gäller hygien och allmän omvårdnad på vårdtagarna som bor där, säger en ambulanssjuksköterska till SVT Nyheter Småland.
Men Ivo följer inte upp boendet förrän tre år senare.
Var det värre 2019 än 2015?
– Ja, det måste jag tillstå. Det var omfattande brister både på sjukvårdssidan och i de sociala omsorgsinsatserna. Det är unikt, att det är så omfattande brister på båda delarna, säger Lars Rahm, enhetschef på Ivo.
Varför följde ni inte upp er inspektion från 2015?
– Vi bedömde att de vidtog åtgärder. Det är klart att vi som tillsynsmyndighet måste släppa taget och låta verksamheten gå vidare. Nu kom det nya signaler som vi agerade på omedelbart och hittade de här omfattande bristerna, säger Lars Rahm enhetschef på Ivo.
– Det ingår inte i tillsynsmyndighetens ansvar att återkommande följa upp och säkerställa att det bedrivs god vård. Det är huvudmannens ansvar.
Tillstånd kan dras tillbaka
Nu har boendet en lång lista på brister som ska åtgärdas, annars väntar en miljon kronor i vite. Ivo har även möjligheten att dra tillbaka tillståndet.
Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, som också är föreståndare, har tackat nej till att kommentera. Vi har försökt nå ägarna till verksamheten, men de har valt att inte kommentera.