2022 kom en ny föreskrift som handlar om hur kommuner och regioner ska arbeta med att upptäcka våld i nära relationer.
Under torsdagens presenterade Ivo en stor kartläggning av hur väl föreskriften efterlevs runt om i landet.
Den visar att Region Kronoberg är den region där störst andel av vårdcentralerna har rutiner som ligger i linje med vad föreskrifterna säger.
Här uppger mer än 75 procent av vårdcentralerna att de har mallar för vilka frågor som behöver ställas till patienter, hur de ställs, av vem och var.
Varje vårdcentral anpassar rutinerna på egen hand
– Vi har en mall men varje vårdcentral har sedan i uppgift att anpassa sina rutiner utifrån exempelvis vilka personalgrupper som jobbar där, eller vilka lokaler de har, säger Valentina Hajra, som är utvecklingsledare för arbetet mot våld i nära relationer och barn som far illa i Region Kronoberg.
Enligt Valentina Hajra genomförde Region Kronoberg under 2023 en stor utbildningsinsats kring föreskrifterna för alla chefer inom primärvården, vilket hon ser som en del av förklaringen till att regionens vårdcentraler ligger längre fram i arbetet än andra.
– Vi har lagt rätt mycket tid på att omvandla dem till rutiner, så det är egentligen inga konstigheter.
Mer fokus på att upptäcka även vuxna våldsutsatta
Men det har funnits föreskrifter kring detta sedan tidigare, vad är det i den nya föreskriften som har gjort skillnad?
– De nya föreskrifterna betonar att vi behöver bli bättre på att uppmärksamma och hjälpa även vuxna våldsutsatta patienter vidare. När det gäller barn har vi väldigt tydliga lagkrav och där har vi varit rätt duktiga rätt länge.
I klippet ovan hör du Valentina Hajra berätta mer om hur personalen gör för att tolka varningssignaler, och vad de gör när en patient nekar till att vara våldsutsatt men misstanken ändå kvarstår.