Anna Seiborg Kidell, ordförande Vårdförbundet Kronoberg. Foto: Julia Lindström/SVT

Vårdförbundet kräver högre löner för sköterskorna

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet kräver att Region Kronoberg gör något för att förbättra löneutvecklingen för sjuksköterskorna på akuten i Växjö. Ett måste menar facket om man ska kunna kompetensförsörja en verksamhet som just nu är i ett akut läge.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om det kritiska läget på akuten i Växjö. Många sjuksköterskor har sagt upp sig på grund av en stressig arbetsmiljö och låga löner.

Läs mer: Akutens framtid oviss

På fredagen gick Vårdförbundet i Kronoberg ut och krävde åtgärder från arbetsgivaren för att lösa situationen. Facket menar att löneutvecklingen är alldeles för dålig och de höjningar man får efter en vidareutbildning är för små.

–  Arbetsgivaren har mandat och en möjlighet att sätta ett högre värde på våra yrkesgruppers kunskaper och kompetenser. Trots att vi är prioriterade så är det idag för lite. Löneutvecklingen uteblir och är för komprimerad, säger Anna Seiborg Kidell, ordförande Vårdförbundet Kronoberg.

Först och främst rör det sig om fyra yrken. Legitimerade sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

– Nu sitter man i ny löneprocess och medlemmar får reda på sina löner. Vi har fått signaler både från chefer och förtroendevalda att det inte blir någon jättebra lön i år. Vi vill bekräfta det vi hör från våra medlemmar i detta besvärliga läge, säger Anna Seiborg Kidell.

Läkarna larmar 

68 läkare skickade nyligen en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden där de också krävde högre lön för sjuksköterskorna och en tydlig lönetrappa vid vidareutbildning. Genom skrivelsen framgick att situationen på akuten i Växjö påverkade läkarnas egna arbetsmiljö och i slutändan patientsäkerheten.

Ledningen oroad 

Även ledningen är oroad över situationen som råder. Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kronoberg menar att de måste göra akuten i Växjö till en attraktiv arbetsplats där personalen vill stanna kvar. 

– Vi håller på med vår utmönstring av hyrsjuksköterskor nu för det är viktigt att de ersätts med egen personal. Men vi inser ju att vi måste göra någonting för vi är lika oroliga som de är på akuten, sade Per-Henrik Nilsson tidigare till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.