Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören i Kalmar län, Johan Rosenqvist, stängs 90 av 480 vårdplatser på länets tre sjukhus. I snitt försvinner ungefär var femte vårdplats under sommaren. Det är planerad verksamhet som flyttas, till exempel planerade operationer. Men det finns risker när vårdplatser stängs menar Vårdförbundet.
– Risken när man stänger ner vårdplatser är att man tar till överbeläggningar och utlokaliserar patienter. Då kan en sjuksköterska behöva vårda patienter som ligger utanför sitt kompetensområde och det ger en otrolig stress att behöva göra det, säger Pernilla Petersson.
Erfaren personal saknas
Samtidigt finns en oro från nyutexaminerad personal att det inte ska finnas någon erfaren personal att rådfråga.
– Det är ju just den stunden man behöver hjälp, säger Pernilla Petersson.
Enligt Tora Elfversson Dahlström som är ordförande i Vårdförbundet Kalmar län är det här en situation som blivit värre med åren.
– De som har hög kompetens har valt att lämna yrket och nu inför sommaren så blir det ännu färre eftersom det är semesterperioder. För fem år sen var det inte alls så här bekymmersamt, säger hon.
Återkommande situation
Men enligt Region Kalmar län är sommarens situation inte ovanlig.
– Det handlar om att lägga schema på ett klokt sätt, att man till exempel ser till att det alltid finns någon att fråga som har mer erfarenhet. Vi har alltid stängt ner en del vårdplatser och då får vi ta hand om patienter på de avdelningar som är öppna, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Han fortsätter:
– Vid den här tiden på året finns det alltid områden att fortsätta jobba med. Vi har fortfarande en del frågetecken kvar senare delen av sommaren, det handlar bland annat om medicinkliniken och akutkliniken i Oskarshamn. Vi arbetar med rekrytering hela tiden och har ambitiösa program där vi erbjuder sjuksköterskor vidareutbildning till specialistsjuksköterska med full lön och det har gett resultat, säger Johan Rosenqvist.