Nyligen har dessutom nya arbetstidsregler med 11 timmars dygnsvila införts, något som ytterligare försvårar bemanningen i sjukvården. Och att då samtidigt fortsätta med utfasning av hyrpersonal menar Vårdförbundets ordförande i Kronoberg, Anna Seiborg Kidell, är att göra saker i fel ordning.
”Väldigt stora risker med”
– Man hade kanske behövt de här bemanningssjuksköterskorna för att kunna göra den här omställningen. Och först rekryterat tillbaka sin egen personal, innan man fasar ut hyrpersonal. Att göra det i omvänd ordning känns det som att det är väldigt stora risker med, säger hon.
Att det råder en ansträngd situation med brist på vårdplatser delas av ytterligare ett fackförbund.
– Så fort vi behöver lägga in en patient så kommer frågan: ”Var finns det plats?”. Det är ju en balansgång. Det är möjligt att bli hyroberoende – men då blir det samtidigt svårare att klara tillgängligheten för våra medborgare, säger Johan Danielsson, ordförande läkarföreningen i Kronobergs län.
”Vilken vård ska finnas tillgänglig?”
Anna Seiborg Kidell säger att Vårdförbundet fortfarande får samtal från regionanställda som väljer att säga upp sig för att gå till ett bemanningsföretag. Något som bidrar till ökad arbetsbörda för dem som blir kvar.
– Vill man vara en attraktiv arbetsgivare måste man ha någonting att erbjuda.
Hon undrar också hur länets framtida vård ska fungera.
– Politiken måste ju berätta för kronobergaren hur man ska söka vård och vilken vård som ska finnas tillgänglig, säger Anna Seiborg Kidell.
– Vårt mål är att du ska få vård när du behöver det, säger Ida Eriksson (M) hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande som också anser att takten gällande utfasning av hyrpersonal är rimlig.