Vårdkonkurs väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Efter att företaget Hälsoteamet begärts i konkurs och fyra vårdcentraler i Jönköpings län fått slå igen frågar sig många hur det kan få hända.

Vårdföretaget Hälsoteamets konkurs i förra veckan väcker starka känslor och ilska hos patienter runt om i Småland. Fyra vårdcentraler stängdes och tusentals patienter drabbades och frågan ställs nu vilket ansvar landstingen har att kontrollera och följa upp de aktörer som anlitas.

Mullsjö är en av de orter där människor drabbas av hälsoteamets konkurs. Här hade den privata vårdcentralen 1600 patienter som nu får söka vård någon annan stans. Och många Mullsjöbor som vi möter är kritiska till privata vårdcentraler.

Vårdcentraler i konkurs

– Jag tycker inte det ska finnas privata vårdcentraler – det ska inte gå att tjäna pengar på vård, säger Linda Johansson

Hon får medhåll av Björn Pettersson

– Det ska inte ligga vinstkrav på vården, menar han.

Hälsoteamet

Det dras paralleller mellan friskolekoncernen John Bauer som gick i konkurs förra året och lämnade tusentals elever strandsatta.

Den här gången handlar det om vårdfrågor. Förra året gick vårdföretget Sansia med vårdcentraler i Hultsfred och Kalmar i konkurs och där fanns över 10.000 patienter listade. Och den här gången var det Hälsoteamets vårdcentraler som stod på tur.

– Det kom inte som en överraskning men jag trodde inte att det skulle gå så fort. Vi kommer naturligtvis att göra vad vi kan för att hjälpa drabbade patienter, säger Liselotthe Hedström, verksamhetschef vid Mullsjö vårdcentral.

Bättre kontroll

Både mullsjöbor och konkursförvaltaren tycker att landstinget borde haft bättre kontroll på Hälsoteamets ekonomi. Företaget hade funnits mindre än ett år på orten innan det gick i konkurs.

– Det handlar om en skattefinansierad verksamhet och då bör ju inspektioner och kontroller göras med täta mellanrum, säger konkursförvaltaren Bertil Stridh.

Vid landstinget tycker ansvariga att de gjort vad de kunnat för att kontrollera verksamheten.

– Vi undersökte företaget noga innan de startade – att de var kreditvärdiga, betalade skatter och att det var en seriös verksamhet. Därefter har vi följt kreditvärdigheten och har inte sett något konstigt,  säger Mats Bojestig som är hälso- och sjukvårdsansvarig vid Landstinget.

Udda konkurs

Hälsoteamets konkurs har drabbat närmare 7000 patienter i hela Småland.

– Det gör den här konkursen udda och jag har nu pressen på mig att arbeta fram en lösning så snabbt som möjligt så att det blir till det bästa för patienterna, säger konkursförvaltaren Bertil Stridh, som tidigare avslöjat för Smålandsnytt att tre spekulanter hört av sig.

Frågan om patientsäkerhet står nu i centrum eftersom journaler, remisser och besök måste flyttas.

– Det är mycket viktigt att snabbt lösa detta. Vi ska ha ett möte med konkursförvaltaren inom kort, säger Bojestig.

I Mullsjö finns nu bara landstingets egna vårdcentral att vända sig till. Vill hälsoteamets patienter fortsätta med en privat aktör ligger just nu den närmaste i Jönköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentraler i konkurs

Mer i ämnet