Västervik – Gruvföretag borrar efter guld – igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det återigen borras efter guld på Gladhammarfältet i Västerviks kommun. Det är företagen Wiking Mineral och IGE Nordic som har bestämt att ge guldet ett försök till.

Företagen borrade senast i området för tre år sedan. Dessförinnan hade Boliden tidigare hittat osedvanligt höga guldhalter på samma plats. Men när Wiking Mineral och IGE Nordic borrade fick de inte samma resultat.

– Vi fick inte de resultat vi hoppats på. Men nu har vi gått igenom en massa data och sett att det finns god anledning att genomföra ytterligare borrningar, berättar Dick Levin, vd på Wiking Mineral.

Under mars inleds de nya borrningarna. Sammanlagt kommer det borras 1 000 meter, fördelat på 7-8 borrhål. Dick Levin vill påpeka att man är i ett tidigt skede av projektet. Men han har ändå höga förhoppningar.

– Vi ska testa av lite nya idéer som vi har. Det är ganska höga halter som man tidigare stött på, och det gör det här projektet väldigt intressant, säger Dick Levin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.