Tanken är att hjälpa enskilda nyanlända ut i arbetslivet men också att stärka kompetensförsörjningen till näringslivet i Västerviks kommun.
– Det här blir som ett snabbspår för de nyanlända som står närmast arbetsmarknaden, genom att få en yrkesmentor och praktikplats, skräddarsydda studiebesök och en fördjupad arbetslivsorientering, säger Elisabet Sjöstrand som är integrationsstrateg på Västerviks kommun.
Gedigen bakgrund
De som deltar i kursen som pågår i tre månader har olika bakgrunder; som civilingenjörer, apotekare, biomedicinska analytiker, ekonomer, jurister, el- och teletekniker men även hantverkare.
Dina Ahmad är byggnadsingenjör från Syrien och har jobbat med olika bostadsprojekt och varit med om att uppföra sjukhus och skolor.
– Jag finslipar min svenska nu och studerar på komvux i Västervik. Min dröm är att den här kursen inte bara ska ge mig praktik utan också ett fast arbete, berättar Dina Ahmad.
Projekt under tre år
Det här är den första kursen av flera under tre års tid i Västervik och ett 20-tal invandrare från framför allt Syrien deltar i den här omgången.
Koman Ismail, även han byggnadsingenjör, har arbetat med stora bygg- och renoveringsprojekt i Syrien men även i Nigeria.
– Här kan jag få nya kontakter i Västerviks kommun och lära mig om den svenska arbetsmarknaden. Jag vill självklart komma i arbete så snart som möjligt, förklarar Koman Ismail.
Projektet görs i nära samarbete med Arbetsförmedlingen i Västervik. Finansieringen för projektet kommer från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden och från kommunens integrationsfond som vardera satsar 1 719 500 kronor under tre år.