Det är markområden väster om E22, strax söder om flygplatsen, i Västerviks kommun som är av intresse. Bilden är tagen i närheten av de berörda markområdena. Foto: SVT

Västerviks kommun ansöker om att tvångsinlösa mark vid E22

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun vill tvångsinlösa mark motsvarande 280 fotbollsplaner från en markägare för att ge plats åt nya industrietableringar vid E22.

Det handlar om markområden väster om E22 i höjd med avfarten till Västervik, som till största del är skogsbruksmark. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Den berörda markägaren har enligt kommunen tackat nej till bud och har signalerat att de inte är intresserade av att sälja sin mark.

Nu provar Västerviks kommun ett nytt upplägg. Genom expropriation, som innebär att kommunen kan tvinga markägaren att överlåta marken, om ansökan går igenom.

”Här har vi möjlighet att växa”

Bakgrunden är att kommunen vid flera tillfällen har tvingats tacka nej till större industrietableringar på grund av markbrist.

– Jag har stor respekt för markägarna, dels ekonomiskt men också känslomässigt. Men vi har utrett alla tänkbara alternativ och det finns inte alla väderstreck att välja på, utan det är här vi har möjlighet att växa för framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) och fortsätter:

– Vi ser inte att vi vill använda jordbruksmark till att göra tomter för verksamheter.

Måste godkännas av regeringen

Saken ska först hanteras och beslutas av kommunstyrelsen den 25 mars för att sedan behandlas av regeringen. Expropriationstillstånd beviljas av regeringen. Priset för marken kan komma att bestämmas i domstol.

– Får vi det beviljat behöver vi lämna in en stämningsansökan till mark- och miljödomstolen inom ett år. Det är först i detta skede som frågan om ersättning till markägaren aktualiseras, uppger Rickard Ljunggren, mark- och exploateringsingenjör i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.