– Någon i beslutsfattande ställning måste kunna säga att man gjort fel och be om ursäkt och sedan spolar bort hela grejen, säger Mehmet Gözen, överläkare.
– Kanske finns det fortfarande tid till självrannsakan och att det går att backa ett steg, säger Magnus Fröstorp, verksamhetschef kirurgi.
Centralisering skulle rädda liv
Det är SVT:s program Dokument inifrån som kan avslöja att utredningen som visar att 500 liv per år skulle kunna räddas har flera allvarliga brister.
Den statliga utredaren Måns Rosén menar att hundratals människor dör i onödan för att kirurger gör alltför komplicerade operationer alltför sällan. En centralisering av vissa operationer skulle förbättra dessa siffror.
Innehåller flera fel
Dokument inifrån granskning visar att beräkningarna är bristfälliga och utredningen innehåller flera fel:
- Döda räknades med flera gånger.
- Människor som inte ens var sjuka, utan skulle föda barn räknades med.
- Personer i livets slutskede räknades med.
Beräkningarna i utredningen ifrågasätts också av flera läkare. Professor Ulf Gunnarsson, som tillsammans med en forskargrupp, har undersökt om mängden operationer påverkar resultatet när man behandlar tarmcancer är tveksam till resultatet.
– I Sverige finns i stort sett bara vår forskning och då finns det inget samband mellan volym och kvalitet, säger han i Dokument inifrån.