– Vi har haft en diskussion under hösten, precis som alla andra kommuner, om att dra ner på julbelysningen. Men vi har istället valt att installera ledbelysning och då innebär det varken ökad elkonsumtion eller en ökad kostnad. Därför har vi beslutat att gå lite mot strömmen och satsa på julbelysningen istället, säger Per Sandberg, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen på Växjö kommun.
I klippet kan du höra ett exempel på hur stor skillnad det gör att byta ut julbelysningen till led.
Tänt under kortare tid
Fler lampor ska i år alltså lysa upp både i Växjö centrum och i mindre tätorter runt om i kommunen, men de kommer att vara tända under en kortare period än de brukar.
Flera kommuner i Småland planerar istället att minska på julbelysningen i år. Det handlar till exempel om Oskarshamn, Borgholm, Emmaboda och Mönsterås. I Mönsterås kommun har de planer på att dra ner julbelysningen med hela 75 procent.
Symbolvärde
– Varje kilowatt räknas, men vi kan också vara ett föredöme utåt och visa att vi gör något i kommunen, säger Anette Elmgren-Petersson som är teknisk chef på Mönsterås kommun.
Hur tänker ni kring symbolvärdet till kommuninvånarna i Växjö när ni tänder fler lampor?
– Symbolen med att göra det finns naturligtvis där, men vi tjänar inte speciellt mycket pengar på det. Då blir vår symbolhandling istället att se till att det finns en fortsatt trygghet. Och genom att tända upp tror vi att människor kan bli lite gladare och kanske känna lite mer hopp inför framtiden, säger Per Sandberg.