Satsningen finns med i internbudgeten för 2023 och under det här första året avsätts tre milljoner kronor. Pengarna som kommer att användas för att anställa en specialpedagog, en ämneslärare för årskurserna 4-9 och en elevkoordinator som ska jobba tillsammans med de omkring 50 elever som enligt kommunen har stor frånvaro.
Mellanlandning
Men sannolikt behöver de också egna lokaler, eftersom tanken är att återvändarskolan ska fungera som en mellanlandning, där teamet jobbar intensivt med att få elever tillbaka till ordinarie undervisning.
– Vi tror att en del elever kommer att behöva flytta tillfälligt från sin hemskola för att kunna komma tillbaka dit, och en del kommer kanske att behöva byta skola efter att de varit på återvändarskolan, säger kommunalrådet Magnus P Wåhlin (MP) som varit drivande bakom förslaget om återvändarskolan.
Han fick idén från Tyresö kommun, där en återvändarskola redan finns. Men redan det förra styret i Växjö inrättade särskilda skolsocionomer som jobbat med den här målgruppen som ska vara kvar.
– Det har visat sig vara väldigt lyckat att väldigt snabbt få in elever och föräldrar i ett samtal med socialtjänsten. De kan sätta in insatser som kan hjälpa även föräldrarna så att tillvaron blir bättre för eleverna, säger Magnus P Wåhlin.
Satsar även på elevhälsan
Utöver återvändarskolan som införs utökas även elevhälsans verksamhet med sju miljoner kronor.
– Vi har ju gjort en budget med S och V där vi lägger väldigt mycket pengar på skolan, och behöver återvändarskolan ännu mer resurser så kommer vi att tillföra dem, säger Magnus P Wåhlin.
Skolan är till för grundskoleelever i första hand. Äldre elever kan däremot också komma att få ta del av satsningen vid behov. Enligt kommunen har en stor del av eleverna med hög frånvaro någon form av NPF-diagnos.