I Växjö har summan från utfärdade parkeringsanmärkningar ökat med nästan tre miljoner kronor sedan år 2016. Det beror enligt Magnus Nykvist som är trafikingenjör i Växjö på utökade kontroller och att bevakningsområdet har utökats.
Kommunen har köpt in fler resurser
– Det gjordes en ny upphandling som började gälla år 2014 den innebär att antalet timmar som används till att övervaka felparkerade fordon har ökat från 7 500 timmar år 2014 och till dagens 14 100. timmar.
Allt fler fordonsägare i Växjö har de senaste åren mötts av en parkeringsanmärkning på vindrutan. Det kan i många fall kännas tråkigt för den som drabbas. Det finns inget egenvärde i att ”lappa” så många bilar som möjligt säger Magnus Nykvist.
”Vi övervakar en växande stad”
– Det är i första hand framkomligheten vi slår vakt om. Vi utfärdar en parkeringsanmärkning för de fordon som står parkerade olämpligt och tokigt. Nu när vi övervakar en växande stad, är det större områden som vi måste övervaka. Och konsekvensen av det är att framkomligheten ökar, och med den tryggheten och säkerheten för alla trafikanter säger Magnus Nykvist.
Statistiken gäller för kommunens 2 300 avgiftsbelagda parkeringsytor, kommunala gator och andra publika ytor som exempelvis arenastaden. Statistiken är hämtad från Transportstyrelsen.
Många är arga
Som ansvarig för parkeringsverksamheten i Växjö får Magnus Nykvist ofta samtal från personer som har fått en parkeringsanmärkning och vill säga vad de tycker.
– En del kunder är förstående, andra är arga och förbannade och en hel del hotar både med det ena och det andra.