• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vårdförbundets övertidsblockad kan komma att utökas inom två veckor säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet Foto: Martin Mejia

Växjö och Kalmar berörs när Vårdförbundet varslar om utökad övertidsblockad

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två veckor sedan Vårdförbundet inledde sin övertidsblockad för drygt 60 000 medlemmar runt om i landet. Parterna har inte kommit närmre varandra, och nu varslar Vårdförbundet om en utökning av stridsåtgärderna.

– Vi har nu varit i konflikt med SKR och Sobona i snart två veckor och ser fortsatt inte att de vill möta oss. En konflikt är alltid en sista åtgärd, men vi vill ta ansvar för vårdens framtid, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Det utökade varslet riktar in sig på den kommunala hälso- och sjukvården, där bland annat elevhälsa och hemsjukvård ingår. 29 kommuner berörs, bland annat Växjö och Kalmar. Om ingen lösning har kommit så träder den utökade blockaden i kraft den 20 maj.

Strider om veckoarbetstid

Den pågående blockaden trädde i kraft den 25 april och omfattar 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor runt om i landet. I Kronoberg och Kalmar handlar det om cirka 3000 medlemmar.

Frågan som Vårdförbundet och arbetsgivarna framförallt strider om är en kortning av veckoarbetstiden.

En vecka med vårdblockad i Kronoberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkades vården under första blockadveckan, hör SVT:s reporter berätta. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.