Emanuel Tidåsen och Ryan Provencher, som båda tävlar för Växjö simsällskap står framför en bassäng

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du både höra om det stora behovet av ny simhall och oron över att protesterna ska göra att det tar längre tid. Foto: SVT/Kajsa Oscarsson

Växjö Simsällskap oroas över protesterna – rädda att simhallen förhalas igen

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om en ny simhall i Växjö har diskuterats under många år, men i somras tog politikerna beslut om att det ska byggas en helt ny simhall. Växjö simsällskap ser att behovet är akut och hoppas att spaden snart ska komma i marken. Samtidigt pågår protester och det finns en oro över att projektet ska dra ut på tiden.

– Platsbristen är stor. Vi har 1200 barn som står i kö för simskola och vi har bara plats för drygt 800. När vi släpper tiderna för en ny termin, så tar 90 procent av platserna slut på förmiddagen, säger Ryan Provencher, ordförande i Växjö Simsällskap. 

Protester skapar oro 

Föreningen Växjö Forum demonstrerar och samlar in namn för att den befintliga simhallen ska renovera och byggas ut. Föreningen protesterade också nyligen mot ett nytt sjukhus i Räppe, ett beslut som sedan revs upp av politikerna

– Det känns ovisst för att det är ju samma gäng som protesterade mot sjukhuset. De slåss för att rädda en byggnad, men de slåss inte för att rädda simverksamheten, säger Ryan Provencher. 

21-åriga Emanuel Tidåsen är både aktiv simmare och tränare i Växjö Simsällskap och han ser stora brister med Växjös simhall.

– Den här simhallen byggdes på 70-talet och den uppfyller inte längre behoven. Jag tror att Växjö Forum vill dra ut på processen extra länge och det tror jag inte är hållbart, för den här bassängen mår inte bra, säger han. 

Placeringen oviktig för klubben

Den nuvarande bassängen håller inte måttet, så Växjö simsällskap har haft dispens sedan mitten av 1990-talet, för att överhuvudtaget få hålla tävlingar. En ny simhall skulle kunna ge helt andra möjligheter.

– Det viktigaste är inte vart den ligger utan att det blir en ny simhall med hög standard så att vi kan ha stora tävlingar. Vi har simmare som tävlar i SM och då hade det varit positivt för klubben att också få hålla i ett mästerskap, säger Lily Provenche, aktiv simmare och tränare på Växjö Simsällskap. 

I klippet nedan får du hänga med på en tur i simhallen och se bristerna.

Bilder på mögel i Växjö simhall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjö simsällskap berättar om mögel, takbitar som ramlar ner och golv som blöder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.