Folkhälsomyndigheten säger att de allra flesta gravida medarbetare kan leva och arbeta som vanligt när de är vaccinerade. Men Arbetsmiljöverket gör en delvis annan bedömning – och kräver en individuell riskbedömning.
Det har lett till att många gravida får förbud mot att arbeta, när arbetsgivaren inte hittar helt smittsäkra arbetsuppgifter. Kvinnorna får istället vara hemma med graviditetspenning, som är lägre än lönen.
I Växjö har fler kvinnor fått lämna arbetsplatsen, enligt Andreas Olsson (C) kommunalråd och ordförande i Växjö kommuns organisations- och personalutskott. Enligt honom handlar det framför allt om kvinnor som jobbar inom i omsorg och utbildning, men hur många de är vet kommunen inte själva.
I ett brev till Arbetsmiljöverket skriver kommunen att nuvarande hantering av frågan utesluter kvinnor från arbetet och innebär indirekt diskriminering.
Missförstår regelverket
Men arbetsmiljöverket menar att Växjö har missförstått lagen.
– Ja det skulle jag säga. Om man tror att man per definition är förbjuden för att man gjort riskbedömning. Det finns en öppning för vilken situation man verkar i. Det ska påverka slutsatserna och vilka åtgärder man vidtar, säger Björne Olsson, enhetschef på Arbetsmiljöverket till SVT.
Han betonar att regelverket säger att arbetsgivare ska ta hänsyn till ”arten, graden och varaktigheten av exponeringen” för covid-19. Det ska alltså vägas in om många som kvinnan möter på arbetsplatsen är vaccinerade.
Samtidigt håller Björne Olsson fast vid att om den gravida kvinnan är vaccinerad inte ska påverka, eftersom vaccinet är så pass nytt.
Flera fackförbund uppger för SVT Nyheter att vissa arbetsgivare förbjuder kvinnor att arbeta utan att fullt ut undersöka möjligheten till andra arbetsuppgifter.
Har ni i Växjö kommun gjort riskbedömningar och utrett möjligheten till andra arbetsuppgifter i de här fallen?
– Ja, absolut. Vi gör så stora ansträngningar vi bara kan, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd i Växjö.
FHM: ”Inte alls bra”
Sveriges radio har tidigare uppmärksammat att Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket gör olika bedömningar.
– De olika bedömningarna är inte alls bra, sa statsepidemiolog Anders Tegnell till radion den 30 september.
Efter det har myndigheterna haft en dialog, skriver Anna Wetterqvist, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten, men ingen har ändrat inställning.
– De (Arbetsmiljöverket) har sitt regelverk att förhålla sig till och vi hänvisar till dem för alla frågor kring regelverket för gravida, skriver Anna Wetterqvist i ett mail till SVT.