En person intervjuas i en modern inomhusmiljö. Miljön har träelement och synliga detaljer som konstverk och en digital enhet på väggen. Den intervjuade personen gestikulerar medan de pratar, och intervjuaren håller en mikrofon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Växjö kommun om satsningarna – för att stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen. Foto: Arta Tahiri/SVT

Växjös kraftsamling för att stoppa nyrekryteringen till kriminella nätverk

Publicerad

Allt fler unga dras in i kriminalitet i Växjö, enligt kommunen. Nu startar flera nya arbetssätt för att vända på utvecklingen.

Senaste året har det kommit flera uppmärksammade åtal och domar mot nätverkskriminella i Växjö. Polisen säger att det är en ”gynnsam position” för att jobba mer förebyggande.

– Vi såg en förändring i Växjö att fler och fler ungdomar drogs in i kriminella kretsar. De blev även dömda och satt häktade. Då behövde vi ta ett nytt tag, säger Johanna Sundling, biträdande avdelningschef på Barn och Familj i Växjö.

Flera nya arbetssätt

Nu har Växjö kommun, tillsammans med bland annat polisen startat upp flera nya projekt för att stoppa rekryteringen till den grova kriminaliteten i stan.

Det handlar om metoden SSPF (socialtjänst, skola, polis och fritid) för barn mellan 9 och 13 år.

Därefter kommer SIG (sociala insatsgrupper), som riktar sig mot tonåringar som kommit längre i sin kriminalitet.

Projektet IA (Insluss/avhopp) riktar sig till personer som är eller har varit frihetsberövade och som behöver stöd för att lämna en kriminell livsstil.

– Vi satsar på hela trappan upp. Om vi inte har någon av dessa funktionerna, är risken större att vi misslyckas, säger Anders Gustavsson, enhetschef på Öppenvård unga.

Andra kommuner har jobbat med detta tidigare. Varför startar ni först nu?

– Det här ett behov som vi verkligen sett de senaste åren, säger Anders Gustavsson.

”Ibland fungerar inte samverkan”

SVT har tidigare berättat att Växjö kommun satsade på sociala insatsgrupper redan 2015, men att metoden försvann bort i tysthet. Bakgrunden ska ha varit kritik från polisen.

– Ibland fungerar inte samverkan. Men nu är vi igång igen.

Kan alla aktörer samarbeta denna gången?

– Ja, det tycker vi. Man vill verkligen göra en förändring.

SE nedan: Från SVT Halland – så fick metoden SSPF 13-åriga ”Albin” att ändra riktning i livet.

En skugga av en pojke mot en husvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra hur ”Albin”, 13, fick hjälp att ändra riktning i livet och minska risken för att hamna i kriminalitet. Foto: Mats Andersson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.