Vd Hanne Deverén, som har två leksaksföretag, gillar inte regeländringarna för nystartsjobb. 2 av 14 anställda är från nystartssatsningen. Foto: SVT

Vd upprörd efter plötsligt ändrade anställningsregler

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna för nystartsjobb ändrades i början av februari. Informationen gick ut till företagare en dryg månad tidigare.

Den första februari i år ändrades reglerna för nystartsjobben.

– Man kan inte ändra regler med så kort varsel, säger Hanne Deverén som är vd för två företag i Kalmar.

Kom sent

Hanne har 14 personer anställda. Två av dem är anställda med ekonomiskt stöd från nystartsatsningen.

– Vi fick den här informationen någon dag före jul, och det var först när helgerna var över som jag hade tid att sätta mig in i det lite mer ordentligt, säger hon.

Hanne säger att hon och hennes företag hade räknat med att kunna få hjälp av nystartsatsningen fram till 2021 och för hennes bolag betyder pengarna mycket.

– Det här året handlar stödet om ungefär 200 000 kronor och det är ungefär så mycket som vårt överskott är, säger hon.

”Varit win-win”

Nu säger hon att hon har för avsikt att kämpa och inte säga upp någon anställd. Men att hon är orolig för att andra företag kan komma att tvingas till uppsägningar.

– Och det är ju så synd, jag tycker att nystartsjobben har varit win-win, människor som stått utanför arbetsmarknaden har fått en möjlighet att komma in och företag som växer av eget kapital har fått en möjlighet att anställa och växa, säger hon.

Nystartsjobb:

Har funnits i Sverige sedan år 2007. I januari var 45 237 personar anställda med hjälp av nystartsstöd, av dem fanns 1 022 i Kalmar län och 972 i Kronobergs län.

De ändringar som trädde i kraft den första februari:

* Den arbetsgivare som får nystartsstöd ska ha kollektivavtal, eller kollektivavtalsliknande förmåner för den anställde, exempelvis i form av försäkringar.

* Tiden med ersättning kortas från fem till två år.

* Ersättningen ska räknas ut på ett nytt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.