I ett brev till sjukvårdsministern menar centrumchefen i Region Kronoberg, Annika Hull Laine, att vården står inför ett haveri. Foto: SVT

Vårdchefens larm till regeringen: personalbristen en samhällsfara

Uppdaterad
Publicerad

Annika Hull Laine, centrumchef i Region Kronoberg, slår nu larm till regeringen om att patientsäkerheten är hotad inför sommaren och att personalbristen innebär en samhällsfara.

I ett brev till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) skriver Annika Hull Laine, centrumchef för kirurgi-, kvinno- och barnverksamheterna i Region Kronoberg, om den svåra personalsituationen inför sommaren.

Annika Hull Laine skriver att personalläget aldrig varit så tufft inför någon sommar som den är nu.

– Vi har ju redan under året dragit ned på bemanningen. Hur sommaren ska lösas är ännu oklart, säger Annika Hull Laine, till SVT Nyheter Småland.

Hon förklarar att risken är stor att ännu fler vårdplatser stängs under sommaren, än vad som skett tidigare år. Det kommer bli svårt att bemanna akutmottagningarna, operation och intensivvården dygnet runt.

Det som framför allt ständigt saknas inom vården är specialistsjuksköterskor.

Dyra hyrföretag

– Region Kronoberg köper redan in mycket personal från hyrföretag, men det är oklart hur mycket de kan hyra ut till sommaren och dessutom är det dyrt och ojämn kvalitet, menar Annika Hull Laine.

Målet att vara oberoende av hyrpersonal till 2019 är svårt, eller till och med omöjligt, att klara av på egen hand anser Annika Hull Laine.

Centrumchefen skriver brevet på eget initiativ, men har hittills bara fått positiva reaktioner från sina chefer och andra inom landstinget. Hon förklarar att hon vill larma om att den här situationen börjar bli samhällsfarlig.

Nya lagar

– Kanske behöver vi lagar som garanterar att viss sjukvård måste finnas tillgänglig dygnet runt och att man inte någonstans i landet får ha hyrpersonal i den här verksamheten. Att den ska garanteras precis som polis, försvar och räddningstjänst , föreslår Annika Hull Laine.

”Vi har ett begynnande haveri inom vår välfärd och jag är djupt oroad över att om inget görs inom kort så kommer människor att komma till allvarlig skada,” avslutar hon brevet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.