Anna Palmgren är tillförordnad arbetsförmedlingschef i Växjö. Hon menar att de som har en funktionsnedsättning inte nedprioriteras.
– Tvärtom. De som har någon form av nedsatt arbetsförmåga får mycket stöd från arbetsförmedlingen, för de har högre trösklar att komma in på arbetsmarknaden, säger Anna Palmgren.
Arbetsförmedlingen har flera metoder för att bättre kunna hjälpa dem med funktionsnedsättningar, som särskilda handläggare, konsulenter och pedagoger.
Arbetsgivare tar socialt ansvar
Samtidigt kan en vanlig handläggare ha uppemot 300 arbetslösa att ta hand om. Men Anna Palmgren tycker inte att det behövs fler handläggare.
– Man kan uppleva att det tar lång tid innan saker och ting händer, men handläggarna gör sitt yttersta för att lösa det för varje individ.
Hur är intresset från arbetsgivarna att anställa någon med funktionsnedsättning?
– Jag upplever att man tar stort socialt ansvar som arbetsgivare, säger Anna Palmgren.
– Förra året fick nästan 700 personer som har någon dokumenterad funktionsnedsättning jobb, och det har de oftast skaffat själv, kanske med stöd utav oss.
Funktionsnedsatta hos Arbetsförmedlingen
I maj 2015 var 2.952 personer med en registrerad synnedsättning inskrivna på Arbetsförmedlingen.
Av dem hade 62% arbete, 10% var öppet arbetslösa och 22% befann sig i arbetsmarknadspolitiska program.
Alla personer med funktionsnedsättning kan få hjälp av specialistkompetens. Arbetsförmedlingen har anställda arbetsterapeuter/sjukgymnaster, arbetspsykologer, socialkonsulenter, synspecialister, audionomer och dövkonsulenter.
Arbetsförmedlingen kan bekosta lönebidrag och hjälpmedel vid anställning.
Arbetsförmedlingen kan också ge ekonomiskt stöd för att en specifik arbetsuppgift utförs av någon annan, till exempel bilkörning (stöd till personligt biträde).