Resurserna räcker inte till för att testa alla för coronaviruset. För att skydda riskgrupper och sjukvårdspersonal har Folkhälsomyndigheten, sedan den 13 mars, ändrat sin strategi.
Nu lyder rekommendationerna att bara utföra provtagningar på de som behöver sjukhusvård eller är personal inom sjukvård och äldreomsorg och uppvisar misstänkta symtom för covid-19.
Enormt stor efterfrågan
Per-Åke Jarnheimer, som är hygienöverläkare i Region Kalmar län, hade gärna sett att de skulle kunna testat fler.
– Vi skulle gärna vilja testa väldigt många fler men det finns inte tillräckligt med provtagningsutrustning eftersom efterfrågan är så enormt stor, säger han till SVT Nyheter Småland.
När alla med lättare influensaliknande symtom rekommenderas att isolera sig i hemmet tills de blir friska gör det att mörkertalet på corona-smittade kan vara stort.
Inga tydliga tecken på dold spridning
– Det är såklart väldigt många fler smittade än vad vi känner till. Vi vet inte just nu var vår region är i den här epedemin. Vi har inte ännu fått några tydliga tecken på att vi har en omfattande dold smittspridning i samhället, säger Per-Åke Jarnheimer.
Trots att sjukvården riktat in sig på att bara testa personer som behöver sjukhusvård så ökar antalet provtagningar för varje vecka. Enligt Folkhälsomyndigheten har totalt cirka 24 000 individer testats för covid-19 i landet.
Andra system för att ge information om smittspridning i andra delar av befolkningen är också under uppbyggnad av myndigheten.
Kommer ni kunna att provta fler eller kommer bristen på utrustning att kvarstå?
– Jag tror att vi kommer kunna att börja provta fler, avslutar Per-Åke Jarnheimer.