”Viktigt att sjuksköterskorna får sin återhämtning”

Publicerad

Erbjudande om välbetalda extrapass i sommar bekymrar Vårdförbundet Kronoberg.

Caroline Boo Hermansson som är ordförande i Vårdförbundet i Kronoberg ser erbjudandet från Region Kronoberg som en kortsiktig lösning på ett sammansatt problem.

– Vi vill ha andra långsiktiga lösningar för att behålla och rekrytera sjuksköterskor som till exempel bättre löneutveckling, bättre arbetsmiljö och möjlighet till återhämtning för att hålla i ett helt yrkesliv, säger Caroline Boo Hermansson.

Vårdförbundet menar att om Region Kronoberg tidigare tagit det här problemet på allvar så hade man kanske löst delar av problematiken.

– Det är ju en akut åtgärd för att kunna hålla vårdplatser öppna i sommar. Vi tänker att det är viktigt att medlemmarna får sin återhämtning och att man som anställd ska tänka på sig själv och på patientsäkerheten, säger Caroline Boo Hermansson ordförande i Vårdförbundet Kronoberg.

– Fler och fler väljer att inte skjuta på sin semester för att på så sätt ta ansvar för sin hälsa.

Kan detta ha gjort att situationen i sommar har blivit akut?

– Ja det kan ju ha påverkat sommarplaneringen, säger Caroline Boo Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.