Vittnesförhör försvann i mordrättegång – inspelningen funkade inte

Uppdaterad
Publicerad

En hel dags vittnesförhör från en mordrättegång i Kalmar försvann när den nya mediaspelaren i tingsrätten inte fungerade. Nu måste vittnena förhöras igen i hovrätten, vilket kan göra att vittnesmålen ändras. Det skriver Barometern.

I oktober dömde Kalmar tingsrätt en 57-årig man till 15 års fängelse för mord. Mannen hade knivhuggit en 60-årig man i hjärtat, så att han senare avled.

Under rättegången hade flera vittnen ändrat sina historier, från vad som sades i början av utredningen. Men dessa vittnesmål fastnade alltså aldrig på band.

– Vittnesmålen är refererade i domen, men det får betydelse i hovrätten. Där spelar man upp vittnesmålen från tingsrätten. Men nu får vi kalla vittnena igen, säger Henrik Elfving, chefsrådman på Kalmar tingsrätt.

Fanns ingen backup

Något liknande ska inte ha hänt i andra tingsförhandlingar i Kalmar. Men det ska ha varit problem med inspelningar på andra håll i landet, då hela mediesystemet är nytt för myndigheten.

– Det är en förtroendefråga också. Domstolar måste ha back-up system. Nu har vi gått tillbaka till det gamla systemet. säger Henrik Elfving.

Det var ett nyinstallerat inspelningssystem som inte fungerade i rättssalen, och det fanns alltså inget fungerande back-up system som kunde rädda vittnesförhören.

– Det är djupt olyckligt att det blir på det här sättet. Vittnesbevisning har ju en tendens att bli sämre ju längre tiden går. Och i det här konkreta fallet har vi vittnen som uppenbart lämnat tillrättalagda uppgifter för att hjälpa den tilltalade. Och nu finns det ytterligare ett tillfälle att komma med ändrade uppgifter, säger åklagare Johan Henningsson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.