industrins jämställdhetspris, Göteborg, industridagen, Xylem Water Solutions AB

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Modig, Jarkko Pakkala och Anna Hermansson var på plats i Göteborg för att ta emot priset. Foto: SVT

Xylem i Emmaboda vinner jämställdhetspris: ”Fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

På Industridagen i Göteborg delade statsminister Ulf Kristersson (M) ut industrins jämställdhetspris 2024 till Xylem Water Solutions i Emmaboda.

Priset delas ut för sjunde gången i år och belönar och uppmärksammar företag som genomfört viktiga insatser för att främja jämställdhet. I år gick priset till Xylem, som jobbar med vattenlösningar samt tillverkar vattenpumpar.

– Vi är ute mycket och träffar våra medarbetare, vi försöker implementera det här perspektivet i våra befintliga processer, och i alla delar av vår verksamhet försöker vi addera inte bara perspektivet jämställdhet, utan även inkludering och mångfald för alla ska trivas hos oss, säger Anna Hermansson, som jobbar inom HR på företaget.

Positiv rekryteringstrend

En bidragande faktor till framgången och priset är att arbetsplatserna är fysiskt anpassade för att fungera för så många som möjligt, dessutom är cheferna som anställer i större utsträckning än tidigare kvinnor. Hittills i år har Xylem lyckats rekrytera 44 procent kvinnor till produktionsenheten, enligt ett pressmeddelande från Industrins jämställdhetspris.

– Nu kan vi se att det som vi har jobbat för, det händer nu. Det känns helt fantastiskt, säger Anna Hermansson, som var en av dem som var på plats för att ta emot priset från statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.