Alberto Ramos flyttade till Sverige från Spanien för att bo hos sin bästa väns familj och studera på Täljegymnasiet. Men hans tid i Södertälje blev inte som det var tänkt.
– Jag flyttade till Sverige för att kunna vara mig själv. Jag har varit öppet homosexuell i skolan och har under mina tre år här blivit utsatt för extrema trakasserier och öppen homofobi, berättar han.
– Jag har fått höra att homosexuella är äckliga och inte borde få leva.
Blev trakasserad på bussen: ”Ingen sa ifrån”
Förutom stödet från familjen han bor hos, så upplever han att klimatet varit särskilt tufft i Södertälje.
– När jag först berättade för skolpersonalen upplevde jag att vissa bara svarade med stora ord, de tyckte att det var fruktansvärt men sedan hände inte något mer.
Vid ett tillfälle, på bussen på väg hem från skola, blev det för mycket.
– Det var några av killarna som hade trakasserat mig förut som var med på bussen. Bussen var helt full med folk och jag stod inträngd. De började skrika åt mig att jag var en bitch och horunge. Det blev Fler och fler som stämde in och ingen på bussen sa ifrån eller stod upp för mig. Till slut blev jag tvungen att kliva av vid nästa station för att hinna undan innan det blev våldsamt.
Vågade inte gå till skolan
Efter händelsen på bussen var han för rädd för att gå till skolan. Det gick så långt att han varit rädd för sitt liv.
– Jag grät och led så mycket under den tiden. Jag inte kunde fokusera och vågade inte gå till skolan alls, säger han.
När skolans rektor Maria Leonardsson fick reda på vad som hade hänt gjorde hon en polisanmälan och tog kontakt med securitas för att diskutera hur de skulle hålla skolan säker.
– Jag tyckte att det får vara nog, det räcker nu. Förra året lyfte vi ämnet mycket och sedan dess trodde vi det hade varit lugnt eftersom jag inte hade hört något, säger hon.
Hon berättar att skolan ständigt arbetat med studiero och trygghet. Senaste tiden har även personalen utbildats i frågor kring HBTQ och normkritik.
Om ni jobbat så mycket med det här, hur kan ändå en 18-årig kille behöva vara rädd för sitt liv i skolan?
– Tyvärr finns det personer som gör sådana här saker, totalt sett har det blivit tryggare på skolan men vi är naturligtvis inte framme.
Pyntade skolan med regnbågsflaggor
Sedan kom händelsen som både Alberto Ramos och Maria Leonardsson beskriver som en vändpunkt.
När Alberto senare vågade ta sig till skolan möttes han av vajande regnbågsflaggor i taket. På initiativ av rektorn hade de pyntat skolan med regnbågsflaggor för att demonstrera skolans ställningstagande för allas lika värde.
– Flaggorna var en fin symbol och det blev så kraftfullt. Nu vill jag berätta min historia och sprida glädje, säger Alberto Ramos.
I ett inlägg på Instagram har han berättat vad som hänt.
– Jag har fått respons från hela världen och fått höra att jag inte är ensam i det här, säger han.