Dikran Ego är ansvarig på Assyria TV, som nu har fått sitt bankkonto spärrat av SEB.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Dikran Ego, ansvarig för Assyria TV, har att säga om att de fått sitt bankkonto spärrat. Foto: Patrik Airosto/SVT

Assyria TV får bankkonto spärrat: ”Det här kan inte vara sant”

Publicerad

Assyria TV har fått sitt bankkonto spärrat av SEB, något som LT var först med att rapportera om. I ett mejl förklarar banken kort att man gör det med stöd av penningtvättslagen.

Kanalansvarige Dikran Ego berättar för SVT att han inte kan acceptera beslutet.

Dikran Ego, som är ansvarig för den Södertäljebaserade TV-kanalen, fick i början av februari i år ett brev, där banken motiverar varför de vill säga upp TV-kanalens tjänster.

– De skickade ett beslut om stängning, sedan hörde vi ingenting mer. Vi bestred beslutet, men det enda vi fick var ett svar nu, åtta månader senare, där banken bara sa att de ska stänga kontot.

Kan röra sig om penningtvätt menar SEB

I brevet, som SVT läst, står det bland annat att banken, enligt lag, alltid måste följa upp sina kundrelationer gällande penningtvättslagen. Bedömningen är att Ideella Föreningen Assyriska, som driver Assyria TV, inte har gett banken tillräckligt underlag.

Har krävt svar och dokumentation

Johanna Helsing Martin, pressansvarig på SEB, vill inte kommentera enskilda fall, men nämner ändå att en kund inte får sitt bankkonto uppsagt utan anledning.

– Banken har en lagstadgad skyldighet att ställa frågor till alla sina kunder och kräva in dokumentation. Om detta uteblir eller om svaren inte är tillfredsställande kan vi heller inte tillhandahålla produkter och tjänster och kan också komma att avsluta kundrelationen.

Dikran Ego har inkommit med svar på alla frågor, menar han, och ger inte mycket för SEB:s resonemang.

– Hur kan man vara så rättslös i Sverige? Banken sätter inget finger på en enda transaktion, varken in eller ut. Sedan kommer beslutet ändå.

Men även om TV-kanalens konto är spärrat, så finns det ändå kvar hos banken.

– Vi kan ändå inte göra någonting själva. Vi måste boka tid på banken nu, för att kunna hantera varje ärende. Vi vet inte om pengar kommer in, helt omöjligt att hantera ekonomin på det sättet.

Brevet, som inkom till Ideela Föreningen Assyriska i slutet av februari i år, visar att SEB vill stänga deras konto. Foto: Patrik Airosto/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.