Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Astra Zeneca planerar att utöka sin produktion i Snäckviken och nu reagerar länsstyrelsen på planerna. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Astra Zeneca vill öka produktionen i Södertälje – kemikalieanvändning väcker frågor

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca vill kraftigt öka sin produktion av inhalatorer för läkemedel – detta kan innebära större utsläpp av ett miljöskadligt ämne i Södertälje. Det har fått länsstyrelsen att reagera.

Det handlar om ämnet PFOB som Astra Zeneca fått undantag från EU att använda – ett PFAS-ämne som Kemikalieinspektion anser är problematiskt då det är extremt svårnedbrytbart. Och nu vill läkemedelsjätten öka användningen av ämnet i produktionen i Snäckviken – från 18 ton per år till 42 ton per år.

Under bolagets samrådsmöte hade både Länsstyrelsen i Stockholm och miljökontoret, Södertälje kommun frågor om PFOB. Mötet hölls inför att Astra ska göra en ansökan till mark- och miljödomstolen om att få ändra sitt tillstånd.

”Vill hitta substitut”

I samtal med SVT vill Astra Zeneca tona ner betydelsen av utsläppen. Men i bolagets samrådsunderlag står:

”AstraZeneca arbetar kontinuerligt med att hitta ett substitut för PFOB som är mindre miljö- och hälsoskadligt. Det har dock visat sig vara väldigt svårt att hitta ett substitut.”

Hör länsstyrelsens miljöhandläggare, Linn Knutmejer, berätta om myndighetens frågetecken, i klippet ovan.

Kemikalieinspektionen om Astras planer:

Astra Zenecas användning av PFOB (och en förorening i PFOB som kallas PFOI) har tidigare diskuterats på EU-nivå där Astra Zeneca fått ett specifikt undantag för att använda PFOB/PFOI i sin produktion av läkemedel mot KOL (där de beräknas släppa ut endast några gram PFOI per år). Användningen av PFOB är däremot inte reglerad idag.

PFOB, är en PFAS och liksom alla PFAS är PFOB extremt svårnedbrytbar när den hamnar i miljön vilket vi ser som problematiskt.

Vi tycker alla utsläpp av PFAS till miljön är bekymmersamma då de kommer att finnas kvar för, vad vi vet, all framtid. Vi skulle därför gärna se att AstraZeneca lyckades hitta en produktion av deras läkemedel som inte innefattar användning och utsläpp av PFAS.

Källa: Daniel Borg, toxikolog/hälsoriskbedömare på Kemikalieinspektionen via mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.