Foto: SVT

Hunden Ayla får eleverna att slappna av

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med terapi- och vårdhundar i Sverige. Och på Fornbackaskolan i Södertälje gör nu ettåriga Ayla praktik inom särskolans sjukgymnastik – något som verkar uppskattas.

Sedan i februari gör hunden Ayla praktiktjänstgöring på särskolan för rörelsehindrade på Fornbackaskolan i Fornhöjden. Ambitionen är att den ettåriga mexikanska nakenhunden i framtiden ska bli en terapihund.

Hon gör praktiken tillsammans med sin matte som är sjukgymnast.

– Jag och Ayla träffar ju barn med hjärnskador och cp-skador som har väldigt spända muskler, och när hon (Ayla) är med så blir det mer så att barnen slappnar av, säger Aylas matte Helena Hultquist.

Skapas ett må-bra-hormon

Många av barnen är på annat håll såhär i sommartid men Fadi Asaad och Gorge Ibrahim är på plats. Ingen av dem kan prata men enligt personalen har Gorge Ibrahim genom ögonrörelser förmedlat att det han gillar bäst är att gosa med Ayla.

– Med Gorge har det blivit så att han är gladare när jag kommer, för det har inte alltid varit så populärt när jag kommer hit med mina stretchövningar, säger Helena Hultquist.

Och det finns faktiskt forskning som visar att just närheten till djur får oss att må bra. Genom en ökning av hormonet oxytocin skapas en må-bra-känsla.

”Finns de som är hundrädda”

Men att ha med en hund på särskolan är inte alltid helt lätt. På avdelningen så finns det också personer som är hundrädda.

– Det är personer inne på avdelningen som har lite hundskräck och då är det är viktigt att jag som hundförare håller koll på min hund och att ha koppel. Det är också därför som det är viktigt att hon (Ayla) alltid är härinne på vår avdelning och inte springer fritt, säger Helena Hultquist.

Och när det gäller allergirisken?

– Ayla är en nakenhund som de flesta allergiker klarar av. Dessutom tvättar vi henne med allergischampo så risken är ganska liten, men hon får bara vistas på vår avdelning.

Praktiken snart över

Till våren är Ayla troligtvis redo att gå ut och jobba på särskolan.

– Hon har en hel del kvar att lära, framförallt att hon måste lära sig att ta det lugnt. Men hon är på god väg, säger Helena Hultquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.