Under tisdagen stod det klart att SL ändrar kostnaden för biljetter. Zonsystemet i länet ska skrotas och istället blir en enhetstaxa som gäller, något som innebär att en enkel resa för en vuxen (med reskassa) kostar 30 kronor oavsett hur långt du åker. De som framförallt gynnas av de ändrade reglerna, som träder i kraft den 1 januari nästa år, är de som åker långa sträckor – till exempel Södertälje–Stockholm där en enkel biljett idag kostar 50 kronor.
– Jag tycker det är bra att man har en enhetstaxa, så man inte har olika taxor överallt utan att det är samma, säger Christofer Martinson som regelbundet åker tåg mellan Gnesta, Södertälje och Stockholm.
”50 kronor är ju typ mat för dagen!”
Samtliga som SVT talar med tycker det är bra att det blir billigare för enkelbiljetter om du åker långt.
– Om man bara ska åka iväg någon gång då och då över dagen så är det bra att bara behöva betala 30 kronor, för 50 kronor är ganska mycket pengar, säger Södertäljebon Angel Holmqvist och fortsätter:
– Speciellt för de som inte har så mycket pengar som pensionärer och arbetslösa.
Hur påverkar det här dig?
– I och med att jag själv är arbetslös så betyder det jättemycket att bara behöva betala 30 kronor jämfört med 50 kronor, 50 kronor är ju typ mat för dagen!
Dyrare med korta resor
Men samtidigt som de längre resorna blir billigare med reskassa så blir de kortare resorna (de inom samma zon) dyrare. Att till exempel åka inom Södertälje kommun kommer fram och med årsskiftet kosta 5 kronor mer jämfört mot idag.
– Det borde vara billigare att åka kortare sträckor, jag tycker det är fel, säger Angel Homqvist.
Andra håller inte med:
– Jag tycker bara bra att man slopar zonerna, säger Jesper Rydberg som bor i Järna.