Man med svart tjocktröja med SVT-mikrofon framför sig som reportern håller i

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är på tiden att det sker”. Hör hur boende i Södertälje resonerar kring säkerhetszonen. Foto: SVT

Boende om säkerhetszonerna: ”På tiden att det sker”

Publicerad

På lördagen infördes den första säkerhetszonen i Stockholms län. Delar av Södertälje blev först ut, efter dödsskjutningen i tisdags. Boende som SVT träffar är överlag positiva.

– Många kommer kanske känna sig kränkta men det är ju för vårt land så man får acceptera det istället för att det blir fler mord. Det har vi tröttnat på, säger Georg Ivanovitch.

Det är Västra Blombacka och delar av Geneta som berörs av polisens beslut. Säkerhetszonen, även kallad visitationszon, gäller till den 19 juli.

Det innebär extra polisiär närvaro med bland annat kameraövervakning med drönare, och fler kontroller genom kroppsvisitationer och husrannsakan i fordon.

Det är andra gången som polisen fattar beslut om att införa en säkerhetszon. Den första var i Norrköping.

Den nya lagen om säkerhetszoner började gälla från 25 april.

Biträdande polischef i Södertälje, Kristoffer Olofsson, berättar om vad säkerhetszonen kommer att innebära.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande polischef i Södertälje, Kristoffer Olofsson, berättar om vad säkerhetszonen kommer att innebära. Foto: Polisen/Amanda Svensson/SVT

FAKTA: DET HÄR INNEBÄR LAGEN

För att kunna motverka skjutningar och sprängningar vid konflikter ska polismyndigheten kunna införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål.

Inom en säkerhetszon kan polisen kroppsvisitera personer och söka igenom fordon.

Alla ingripanden ska dokumenteras i protokoll.

Beslut om en säkerhetszon ska gälla högst två veckor åt gången, där polismyndigheten ska publicera beslutet på sin webbplats och informera om det på andra sätt. Beslutet ska kunna överklagas till domstol.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.