Radonprotokoll från 1991, 1995 och 2009 visar på höga halter av den skadliga gasen radon hemma hos människor på Åshöjdsvägen.
Trots att bostadsbolaget känt till att husen är utsatta för markradon har bostadsbolaget inte åtgärdat problemen. Åtminstone inte på ett effektivt sätt. Det visar SVT Nyheter och Hem & Hyras granskning.
Janette Jardefalk har varit vd för Nykvarnsbostäder sedan 2017.
– Har vi gjort åtgärder så har de inte fungerat. Och vi har inte mätt igen för att se om de givit någon effekt, säger hon.
”Inte fullföljt våra åtaganden”
Radon är en cancerogen gas som leder till 500 lungcancerfall om året i Sverige. Därför ska radonhalterna i bostäder inte vara högre än 200 becquerel. Bostadsbolagens ansvar att mäta och åtgärda radonproblem regleras av både strålskyddslagen och miljöbalken. Janette Jardefalk medger att bostadsbolaget inte följt lagen.
– Ja, om vi inte följt de riktlinjer som finns, att vi ska mäta och vida åtgärder under den här tiden, om det är så tydligt, då har vi ju inte fullföljt våra åtaganden, säger hon.
Hon kan förstå de hyresgäster som känner sig besvikna och att hemmet känns som en otrygg plats.
– Jag tycker inte att det är bra. Jag tycker att det är oprofessionellt, säger hon.
Håller inte med om att de mörkade
Många hyresgäster på Åshöjdsvägen menar att de fått väldigt lite information om hur stora problemen med radon faktiskt var. Flera månader efter att radonmätningen var avslutat fick de boende en lapp i brevlådan där det stor att “ett fåtal lägenheter har något förhöjda värden”.
Men Nykvarnbostäders vd håller inte med om att de mörkat problemen. Enligt Janette Jardefalk har alla hyresgäster varit välkomna att höra av sig om de haft frågor om sina radonvärden.
Kommunen har anställt ansvarig för radonfrågor
Kommunen har tillsynsansvaret när det gäller radon i bostäder. De kan se till att fastighetsägare mäter radon, komma med förelägganden eller viten om en fastighetsägare inte mäter radon eller åtgärdar problem på ett bra sätt. Men enligt vår granskning har Nykvarns kommun aldrig aktivt utövat någon tillsyn när det gäller Nykvarnsbostäder och radon.
– Det ska vi börja titta på nu, säger Susanna Eriksson, miljöchef på Nykvarns kommun.
Hon berättar att hon jobbar på kommunen sen 2016 och kan inte svara på varför kommunen inte skött tillsynen tidigare, eftersom hon inte arbetade på kommunen då. Nykvarns kommun har precis anställt en person ska få ansvar för radonfrågor.
Susanna Eriksson säger att hon kan förstå de som tycker att inte kommunen inte skött tillsynen.
– Jag kan förstå att det är så det känns, säger hon.