en kvinna med sin dotter intervjuas av SVT reporter i Södertälje centrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Södertäljeborna tycker om att polisen vill övervaka allmänna platser dygnet runt – med hjälp av AI. Foto: Nada Razooq/SVT

Så tycker Södertäljeborna om ökad kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill kunna använda automatisk ansiktsigenkänning och övervaka registreringsskyltar på fordon, bland annat med hjälp av AI-teknik – dygnet runt. SVT har frågat vad Södertäljeborna tycker om övervakningen.

Övervakning med AI på allmän plats

Olle • @Nada RazooqSVT

Politiker av alla partifärger har släppt in en massa ointegrerbara människor där kriminalitet är det enda som återstår.

Vi avslutar chatten för idag och tackar för alla intressanta svar och funderingar.

Inger • Inga problem för mig.
Viktigt komma åt den grova brottsligheten.

Det lilla viktiga. Någonstans där det finns något att göra. Varje dag. • Fängelserna är ju fulla idag sägs det. Och många unga är där. Så det borde kunna gå att satsa mer i skolorna när barnen är små. Och att fritidsaktiviteter finns varje dag. Inte bara en vecka eller så. Utan det ska alltid finnas. Varje dag, Vi går i skolan varje dag och då ska det finnas fritidsaktiviteter varje dag. Alla gillar inte att sporta men det finns alltid något som man kan vara intresserad av. Kanske bara komma och baka och fika. Läsa. Sticka. Kanske kan det finnas en hund. Som man kan gå ut med. Det lilla behöver inte kosta så mycket. Men det är viktigt!

Jan Falk opolariserad • Är inte det här mer fråga om slippa kostnader för fler poliser och i längden spara in personalkostnader?

Lena • På skolorna borde det finnas fritidsaktiviteter ända upp till gymnasiet. Det borde vara självklart för skolorna att försöka hitta någon aktivitet för alla barn. En del föräldrar gör mycket andra inget alls. Så det är viktigt att skolan tar ett vidare grepp kring fritidsaktiviteterna.

Fritids lite längre? • Tycker det är tragiskt att barn och ungdomar har så olika villkor. Många skulle behöva få intressen tidigt. Kanske kommuner skulle kunna göra så att det finns aktiviteter att gå till efter skolan? Fritids kanske skulle kunna finnas i några år till? Det skulle kunna ge många en innehållsrik eftermiddag efter skolan.

Karl-Henry • Det är väl så att vår regering har krattat genom all avreglering, så att kriminella lättare kan infiltrera allmänna verksamheter. Att sen låta samhället börjar likna forna DDR för att stävja kriminalitet genom att bl.a angiveri försöka komma åt de som inte har rent mjöl i påsen är fel väg att gå. Olle skriver mera kärnfullt om omständigheterna.

Nej till mer kamera övervakning • Jag bor i ett utsatt område, kamerorna hjälper ingenting. Langarna rör sig till en annan plats och ibland så står dom rätt under dom men aldrig för polisen något. Istället bör man göra satsningar för unga, i somras så hade vi en ”festival” här för unga där man fick prova på olika saker som filma, skriva manus, göra musik, måla etc. Mer av det istället för mer kameror

Erik • Förstår inte? Alla reagerar på kriminaliteten och att polisen ska få fler resurser, men när de får det så är det fel oxå??

Men det är ju ganska självklart att en advokat uttalar sej, dom får ju svårare att arbeta med starkare bevisning.

För övervakade i det offentliga rummet är vi ju mer eller mindre idag, men vi märker inte av det eftersom vi förblir den grå anonyma massan som inte är intressant.

// Erik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.