Ett bidrag på 150 000 kronor skulle täcka ungefär två av 20 kilometer stängsel. Foto: SVT

Därför sätter han inte upp rovdjursstängsel

Uppdaterad
Publicerad

Efter upprepade vargattacker mot Molstabergs säteri har ägarna kritiserats för att inte sätta upp rovdjursstängsel. De har undvikit media, men nu bryter de tystnaden och berättar sin version för SVT Nyheter Södertälje.

– Vi motsätter oss inte alls de här extra skyddsstängslen, men vi motsätter oss mot att vi ska ta kostnaden för dem, säger Per Aschan som äger Molstabergs säteri.

Kritiken mot Molstabergs gård från Länsstyrelsen har varit hård när de inte satt upp rovdjursstängsel.

Vargarna i Sjundareviret

– Vi har till och med beviljat bidrag i det här fallet som täcker stängselkostnaden enligt våra beräkningar, säger Göran Åström, miljödirektör på Länsstyrelsen i Stockholm.

Inte så enkelt

Enligt Molstabergs ägare är det däremot inte så enkelt. Länsstyrelsens bidrag på 150 000 kronor skulle täcka ungefär två kilometer av en total stängselsträcka på ungefär tjugo kilometer. Eftersom gården får EU-bidrag för att fåren håller landskapet öppet vill gårdsägarna heller inte begränsa betesmarken. Det är runt tusen får som betar på över hundra hektar som alltså är omgärdat av tjugo kilometer stängsel.

Länsstyrelsen kan i dagsläget inte svara på om Molstabergs gård kan få bidrag för rovdjursstängsel till hela betesområdet. Istället hänvisar de till att bedöma eventuella ansökningar som kommer in.

– Om man är djurägare i vårt land har man ett ansvar att sköta om sina djur och skydda sina djur, säger Länsstyrelsens miljödirektör Göran Åström.

Vem ska betala stängsel?

I grund och botten handlar konflikten om vem som ansvarar för att hålla ute vargen och därmed ska stå för stängselkostnaden som totalt beräknas till över en miljon kronor.

– Det tycker jag ska vara svenska statens ansvar i och med att de antagit den här rovdjurspolitiken, säger Per Aschan.

Här är parterna låsta. Per Aschan på Molstabergs säteri menar att skyddsjakt är enda lösningen. Länsstyrelsen å sin sida menar att gårdsägarna behöver börja stängsla i alla fall delar av hagarna och att rovdjursstängsel är den långsiktiga lösningen.

Detta har hänt

19 JUNI

26 får döda eller avlivade. Angrepp under minst två nätter.

Förebyggande åtgärder som genomfördes inbegriper att fåren flyttats från den hage där angreppen skett. Länsstyrelsen sätter upp ca 1,3 km lapptyg från den aktuella hagen och väster ut. En ljudskrämma sätts upp i anslutning till lapptyget vid ån. Länsstyrelsen betonar vikten av att inte använda hagen eftersom risken för ett förnyat angrepp i den hagen är mycket stor.

25 JUNI

En tacka hittas död och åtta får avlivas till följd av skador. Det är inget nytt angrepp utan dessa skador är från samma angrepp som besiktades den 19 juni.

2 JULI

Fyra tackor döda och fyra avlivas till följd av skador. Angreppet skedde natten till den 1 juli men anmäldes först den 2 juli. Angreppet är i samma hage som vid tidigare tillfälle. Molstaberg har cirka 60 tackor i hagen och hänvisar till behovet av betet.

Förebyggande åtgärder som genomfördes omfattar att Länsstyrelsen sätter upp cirka 600 meter lapptyg och bygger två nattfållor av elnät, så kallade akutnät. Länsstyrelsen erbjuder även djurägarna, vid ett möte den 13 juli, ytterligare nattfållor samt att, genom överenskommelse med en lokal vallhundsklubb, bekosta vallhundsekipage som varje kväll genomför insamlingen av får till nattfållorna.

Djurägarna avböjde dessa förslag då vallhundar efter ett fårangrepp på ett oacceptabelt sätt skulle stressa får som utsatts för vargattack och då det inte är rimligt att varje kväll valla in 900 får i ett fåtal nattfållor.

18 JULI

Sju tackor döda. Även detta angrepp var i samma hage som tidigare. Djurägarna hade då slutat nyttja nattfållan med hänvisning till den stora arbetsinsats som krävdes för att samla in djuren. Förebyggande åtgärder som genomfördes omfattar att Länsstyrelsen återuppförde cirka 600 meter lapptyg, från den 2 juli, som hade plockats ner. Länsstyrelsen satte upp ytterligare cirka 250 meter lapptyg.

28 JULI

En tacka död vid Saltkällan, grannfastighet till Molstaberg.

8 AUGUSTI

Lördagen 8 augusti hittades sju rivna får.

Det var det femte angreppet av vargarna i Sjundareviret, och totalt har 58 djur har dödats eller skadats så svårt att de måste avlivas.

16 SEPTEMBER

En tacka hittad död och en saknad.

Notering: Ytterligare vargangrepp har skett mot andra gårdar i Sjundareviret som inte tas upp här.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet