• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Aida Arslanovic/SVT

Lebi skol-if i Södertälje vill att ungdomar stannar längre inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Många idrottsaktiviteter anordnas för barn i grundskolan, men när barnen kommer upp i gymnasieåldern ställs många inför valet – elitsatsa eller lägga ner. Lebi skol-if verkar för att fånga upp ungdomarna och hålla dem kvar i föreningslivet som ledare.

– Det ger mig väldigt mycket tillbaka, energin från barnen, säger ungdomsledaren Rose Ayad.

Rose Ayad,  17 år, har varit ledare inom Lebis skol-if Ledarakademi i snart tre år. Tillsammans med nästan 55 andra ungdomar leder de aktiviteter för över 200 barn.

Rose beskriver att de flesta i hennes omgivning inte har en sysselsättning på fritiden – och att de riskerar att falla ifrån både fritidsgårdarna och idrotten.

Idrott och kriminalitet

– Många känner att de inte har en naturlig plats, det hade varit nice med en förening bara för ungdomar. För det är väldigt många som söker till Ledarakademin, men alla kan inte få plats, säger Rose Ayad.

Baresso: ”Ledare måste genuint bry sig”

Basketprofilen Nina Baresso driver basket i Södertäljes idrottssvaga områden, genom satsningen Telges hjärta Södertäljes framtid, och menar att det är idrottsföreningars ansvar att både elitsatsa och hålla kvar ungdomar som inte vill elitsatsa.

 – Är man ledare behöver man den empatiska kompetensen också, att genuint bry sig om ungdomarna. Annars bör man inte bli ledare, det är min personliga åsikt, säger Nina Baresso som också arbetar med att hålla kvar ungdomar i föreningslivet.

Hör om riskerna med att inte förvalta ungdomarna som inte elitsatsar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och kriminalitet

Mer i ämnet